4 põhjust, miks hommikul selg valutab

PM Tervis
Copy
Seljavalu võib segada töötegemist ja igapäevatoimetusi.
Seljavalu võib segada töötegemist ja igapäevatoimetusi. Foto: Panther Media/Scanpix

Seljavalu kimbutab neljandikku täiskasvanutest. Kui hommikust linnulaulu saadab alatihti painav tunne seljas, võib põhjus peituda järgnevas.

Halb madrats

Isegi valusate terviseprobleemide korral ignoreerivad paljud madratsiküsimust, kirjutab Health24. Pole hea, kui vajud voodisse nagu pilve sisse - suure tõenäosusega kaasneb selgroo vale asend. Piisavalt lülisammast toetav madrats on oluline, sest muidu tekib või süveneb juba olemasolev seljavalu.  

Õige madrats võib probleemi lahendada üleöö.

Põletikuline seljavalu

See on üsna haruldane seisund, mille taga on liigeste ja alumiste selgroolülide põletik. Lülisambapõletikku iseloomustab igahommikune seljavalu ja kangus, mis päeva jooksul leeveneb. Füüsiline aktiivsus aitab valu vaigistada, puhkeasend võimendab seda.

Samuti võib olla põletikulise seisundi taga artriit, põletikuline soolehaigus ja isegi psoriaas.

Ülepingutus

Jõusaalis sai üle pingutatud ja nüüd tulitab seljas põrguvalu?

Harjutused tugevdavad seljalihaseid ja hoiavad sind üldiselt seljavalu eest, aga keha piire ületades on alaselja valulikkus samuti kerge tulema. Soojendusharjutused on vajalikud lihaskoe ette valmistamiseks. Soojendusharjutuste tegemine aktiveerib liigeste hõõrdumist vähendava vedeliku tekke, hoiab nii ära vigastused ja järgneval päeval tunned ka vähem valu.

Degeneratiivne diskihaigus

Degeneratiivne diskihaigus tekib selgroolülide vahel olevate diskide kulumisest. Kuna seljast tulevad närvid on kokku surutud, järgneb valu ja jäikus.

Sümptomid on hullemad hommikul. Füsioteraapia, jääkoti kasutamine haigel kohal või seljatoestaja appi võtmine võivad aidata valuga. Arst peaks aga hindama olukorra tõsidust ja kas vajalik oleks ka kirurgiline sekkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles