Unemustrid võivad varakult Alzheimeri tõvest märku anda

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Halb unekvaliteet 50-70. eluaastates viitas Alzheimeri tõppe haigestumisele.
Halb unekvaliteet 50-70. eluaastates viitas Alzheimeri tõppe haigestumisele. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Berkley California ülikooli uuringus leiti, et eakamate inimeste unemustrid ja unekvaliteet vananedes võib viidata Alzheimeri tõve riskile. Leiud võivad viia unel põhinevale varasemale diagnoosimisele ja ennetusele.

Uuringus leiti, et kui vähenes aeglaste unelainete sünkroniseerimine ajus, tõusis Alzheimerile viitava tau-valgu hulk, vahendab EurekAlert

Kuigi Alzheimeri tõve jaoks ravi leitud ei ole, on võimalik haiguse kulgu aeglustada varase diagnoosiga. Teadlased otsivad siiani haiguse põhjuseid, mis on tõenäoliselt segu geneetikast ja elustiili mõjudest. Samuti otsitakse pidevalt märke, mis võivad viidata peatsele haigestumisele.

Teatakse, et halb unekvaliteet seostub Alzheimeriga, kuid selle seose põhjus pole veel selge. Ajakirjas JNeurosci avaldatud uuring võrdles unelaineid ajus esinevate valkudega, mis viitavad Alzheimeri tõvele. Leiti, et kindlad unemustrid vanematel meestel ja naistel võivad viidata Alzheimerile viitavate valkude kogunemisele ajju.

Alzheimeri tõve seostatakse ajus esinevate tau-valkude ja beetaamüloid naastude taseme suurenemisega, mis võivad kahjustada mälurakke. Need valgud võivad ajus olla palju enne seda, kui inimene hakkab kogema kognitiivse võimekuse langust ja mälukaotust.

Uuring leidis, et aeglaste ajulainete vähenemine seostus Alzheimerile viitavate valkude kogunemisega. Unemustrid olid näha elektroentsefalograafia (EEG) uuringuga, millega hinnatakse ajukoore elektrilist aktiivsust. Samuti leiti, et vähem und vanuses 50-80 eluaastat, seostus haigusele viitavate valkude kogunemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles