Selle lihtsa nipiga ennetad lastel astma teket

PM Tervis
Copy
Väljast tuppa tulles ei peaks kingi kohe jalast heitma.
Väljast tuppa tulles ei peaks kingi kohe jalast heitma. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Nii mõnigi meist on saanud kurjustada, kui lapsena ununes ukse taha jätta mudas, mullas ja kruusateedel trööbatud jalatsid. Tuleb aga välja, et välisjalanõude siseruumides kandmine võib olla soodus immuunsüsteemi tugevdaja ning astma ennetaja.

Soome tervishoiuinstituudi uuringus selgus, et väljas kantud jalanõude kodus jalga jätmine võib olla tõhusaks mooduseks laste astma vastu võitlemisel, vahendab Metro.

Uuringus vaadeldi 1400 Soome ja Saksamaa kodust pärinevaid baktereid ja seal elavate laste tervislikku seisukorda.

«Oli huvitav näha, kui selge kaitsva efekti annab siseruumide bakteriaalne keskkond astma kujunemise vastu,» ütles professor Juha Pekkanen.

Farmides leiduvate bakteritega sarnase mikroskoopilise keskkonna esinemine lapsepõlvekodus näis andvat kaitse astma tekke vastu ka linnas elades. Astma vastu kaitset pakkuvad bakterid pärinesid väliskeskkonnast ja nende hulka kuuluvad ka mullas leiduvad mikroobid.

Talumajapidamises levivaid baktereid muidu linnakodudes naljalt ei ole, nii et nendega kokkupuute loomiseks võikski kanda välisjalatseid siseruumides.

Kokkupuude suurema arvu väliskeskkonnast pärinevate bakteriliikidega muutis laste kopsud tervemaks. Samuti leiti, et arvukama laste arvuga peredes oli järeltulijatel vähem astmat.

Pekkaneni sõnutsi võiks astmat tulevikus olulisel määral ennetada, suurendades laste varast kokkupuudet mikroobidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles