D-vitamiin aitab võidelda ravile allumatu vähiga

PM Tervis
Copy
D-vitamiini peab tarbima mõistlikult.
D-vitamiini peab tarbima mõistlikult. Foto: Ivanna Grigorova / PantherMedia / Ivanna Grigorova

Peamine põhjus, mis kemoteraapia ei pruugi alati anda soovitud tulemust, on kasvajate suutlikkus omandada ravimite suhtes vastupanu. Seda probleemi võib aidata ületada aga D-vitamiin.

Dakota ülikooli teadlased D-vitamiini kaks aktiivset vormi, kaltsitriool ja kaltsipotriool, suudavad takistada vähirakkude muutumist resistentseks ravile, vahendab Medical News Today.

Seda võimaldav mehhanism peitub valgus MRP1, mis paikneb rakuseinas ja tõukab sinna sattuvad ravimimolekulid välja. MRP valk juhib nimelt rakku suunduvate ainete imendumist, jagunemist ja nendest vabanemist.

Uurijad avastasid, et kaltsitriool ja kaltsipotriool võivad selektiivselt kuhjuda vähirakkudele, milles on liiga palju MRP1 valku ja need hävitada. 

Biokeemia professor Surtaj Hussain Iram, kelle poolt juhitud uurimuse tulemused avaldati teadusajakirjas Drug Metabolism and Disposition, tõdeb, et D-vitamiini toimet vähiriski alandamisel ja vähi arengu pidurdamisel on kinnitanud mitmed uuringud.

D-vitamiin ei saa teadlase sõnul hävitada nö naiivseid vähirakke, mis pole veel muutunud ravimile resistentseks. Kui vähirakkudel on aga kujunenud vastupanu, langevad nad D-vitamiini ees loogu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles