Päikese käes viibimine vähendab põletikulise soolehaiguse riski

Copy
Mida rohkem viibisid lapsed päikese käes, seda vähem haigestusid nad põletikulisse soolehaigusesse.
Mida rohkem viibisid lapsed päikese käes, seda vähem haigestusid nad põletikulisse soolehaigusesse. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Päikeselises Austraalias tehtud uuringus selgub, et laste õue mängima viimine võib olla elu muutva tähendusega. 

Vaid pool tundi päikese käes viibimist toob kaasa põletikulise soolehaiguse riski selge vähenemise, kirjutab perearst Piret Rospu portaalis Med24

Juba varasemast oli teada, et päikese käes viibimine mõjutab immuunsüsteemi viisidel, mis võiks vähendada põletikulise soolehaiguse (IBD) tõenäosust, kuigi kaitsva mõju täpsed mehhanismid pole praeguseni veel teada. Haigestumine kasvab suurematel laiuskraadidel ja väiksema ultraviolettkiirgusega regioonides, kuid indiviidi tasemel pole varem seost päikese käes viibimise ja IBD-sse haigestumise riski vahel näidatud. Austraalias on üks maailma suuremaid IBD levimusi, haigestutakse järjest nooremana ja IBD esinemine muutub lastel üha tavalisemaks.

Uuringusse haarati IBD-ga lapsed vanuses 0–17 aastat kahest suurest Melbourne’i haiglast. Küsimustikega kaardistati laste demograafilised andmed, varasem päikese käes viibimine, naha fototüüp ehk pärast päikese käes viibimist päikesepõletuse või päevitumise tõenäosus, päikesekaitsevahendite kasutamine, füüsiline aktiivsus ning vanemate suitsetamine ja haridustase. Etnilist kuuluvust hinnati vanavanemate põhjal.

Analüüsiti 99 põletikulise soolehaigusega lapse ja 396 kontroll-lapse andmeid. Selgus, et iga kümne minuti võrra pikem päikese käes viibimine nii suvel kui talvel vähendas IBD tõenäosust 6 protsendi võrra ja 30 lisanduvat minutit vähendas riski pea 20 protsenti. Tulemused olid ühesugused, kui analüüsiti ainult hiljaaegu või ainult enam kui aasta tagasi diagnoosi saanud lapsi, ainult valgenahalisi, samuti ei muutnud tulemusi andmete täiendav kohandamine laste vanuse või füüsilise aktiivsuse suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles