Täna tähistatakse kogu maailmas sklerodermia päeva – mis see on?

PM Tervis
Copy
Haigus kahjustab kopse.
Haigus kahjustab kopse. Foto: SCANPIX

Sklerodermia ehk süsteemne skleroos on haruldane haigus, mis mõjutab maailmas umbes 2,5 miljonit inimest. Haigust iseloomustab sidekoe tihkenemine ja armistumine peamiselt kollageeni ladestumise varal kogu kehas. Eestis kannatab sklerodermia all arvutuslikult umbes 130 inimest.

Naistel esineb haigust kolm kuni seitse korda sagedamini kui meestel. Enamik haigestumisi toimub vanusevahemikus 25-55 aastat, kirjutab Med24.

Süsteemne skleroos kujutab endast süsteemset sidekoehaigust, mis haarab erinevaid elundeid ning mida vallandavad geneetilise eelsoodumuse korral keskkonnast saabuvad mõjurid.

Haigus põhjustab armistumist nahas, kopsudes, südames ja neerudes, mis võib tulenevalt kahjustuse paikmest olla invaliidistav ja eluohtlik. Nagu haiguse nimigi ütleb, on sagedaseks kahjustatavaks elundiks nahk.  piirdunud nahavormi korral on haaratud nahk kätel, küünarvartel, jalgadel ja näol. Difuusse sklerodermia korral aga algab kahjustus küünarnukkidest ja võib ulatuda kogu kehale.

Maailma süsteemse skleroosi päeval juhitakse tähelepanu kopsufibroosile, mis on tuntud ka kui sidekoestuv interstitsiaalne kopsuhaigus, olles kõnealuse haiguse sage ja eluohtlik tüsistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles