Hommikuinimestel on väiksem risk haigestuda sellesse vähki

PM Tervis
Copy
Kas öised stressorid nagu insomnia ja hiljem pikalt magamine kurnavad keha viimseni?
Kas öised stressorid nagu insomnia ja hiljem pikalt magamine kurnavad keha viimseni? Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Suures teadusuuringus selgus, et hommikuinimestel on madalam risk rinnavähi tekkeks.

Analüüsis kasutati 180 216 naise andmeid Ühendkuningriikide biopangast ja 228 951 haigusloo kohta olevat infot rinnavähi assotsiatsioonist, vahendab Medical News Today.

Ilmnes, et hommikut õhtule eelistavad naised haigestuvad vähem rinnavähki. Samuti leiti, et kui uni kestab kauem kui seitse-kaheksa tundi, võib see rinnavähi riski hoopis tõsta. Toonitati, et võrreldes muude riskiteguritega nagu suitsetamine ja alkoholi tarbimine, on uute leitud vähiohtu mõjutavate tahkude osakaal siiski väike.

Paljud eelnevad rinnavähi riskifaktoritele pühendatud uuringud on keskendunud öötööle ja kunstvalguse mõjule. Käesolevas uuringus võeti ette kronotüübi ehk ööpäevase aktiivsusperioodi eelistuse uurimine seoses rinnavähi riskiga. Boipangast saadud materjali alusel koostati ka geenikaardid, uurides une kestvuse ja insomniaga seostatud geene.

Selgus, et hommikul aktiivsematel naistel on ühe protsendi jagu madalam rinnavähi tekkimise oht.

Uurijate jaoks oli seda piisavalt, et lugeda öise kronotüübiga inimeste tüüpilised stressorid nagu insomnia vähiriskis rolli mängivaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles