Kui tihti peaksid jooksma, et kaotada kaalu? (2)

PM Tervis
Copy
Kolmest jooksukorrast nädalas piisab kaalu kaotamiseks.
Kolmest jooksukorrast nädalas piisab kaalu kaotamiseks. Foto: bogdan hoda / PantherMedia / bogdan hoda

Jooksmine võib olla väärtuslik vahend kaalukaotuse teekonnal. Kui tihti ja mismoodi jooksed, mängib rolli kaalukärpe suuruses.

Eksperdid on ühel nõul, et jooksmisega alustades võiksid seda teha paar korda nädalas ja koormust aegamööda kasvatada, vahendab Popsugar.

Terviseteadustes doktorikraadi omav treener Alex Harrison soovitab esiti joosta kaks korda nädalas. Viie nädala vältel võiks tasa ja targu tõsta jooksukordade tihedust neljale korrale nädalas - nii väldib vigastusi.

Personaaltreener Rachel MacPherson soovitab alustada aga 20-30 minutit kestvate jõukohases tempos jooksudega üle päeva. Kui kogunenud on vintskust, võiks treener Jeff Godin`i arvates rihtida 45-60 minutit vältavate jooksusessioonide harrastamise poole. Jooksma ei pea treeningu ajal vahetpidamata, pausid on lubatud.

Treener Amanda Brooks`i sõnul piisab tõhusaks kaalu kaotamiseks ja tervisliku seisundi parandamiseks, kui joosta nädalas 32 kuni 48 kilomeetrit. Kogu see läbitud distants ei pea sugugi tulema ka jooksmisest. Käi jalutamas ja liigu argiselt jalgsi – nii need paremat tervist tagavad sammud kokku tulevad.

Pikamaajooksud ei ole kaalu kaotamiseks parimad, küll aga aitavad seda säilitada. Kaalukärpe tagamiseks peaksid jooksu ajal tegema mõningad kiirendused – lisa sprindisammu või ürita leida koormuse kergitamiseks künkaid. Sedasi 45 minutit ja kolm korda nädalas joostes, tagab treener Matt Kite`i sõnul kaalukaotuse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles