22-aastasel on olnud elu jooksul 26 insulti

PM Tervis
Copy
Insultide põhjuseks oli vahepeal ravimatuks osutunud tõsine aneemia.
Insultide põhjuseks oli vahepeal ravimatuks osutunud tõsine aneemia. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

Daniel Nwosu`l on olnud kuus ulatuslikku ja vähemalt 20 miniinsulti. Ta on neist taastudes pidanud õppima uuesti kõndima ja rääkima. Üleelamistest on jäänud saatma narkolepsia – lühiajaline kontrollimatu unevajadus.

Esimese insuldi sai Daniel, kui oli vaid kuueaastane. «Mäletan sellest vaid seda, kuidas vend kandis mind oma seljas kiirabisse,» jutustab Daniel. Ta veetis haiglas järgnevad kuus kuud. Arstide sõnul põhjustas insuldi sirprakuline aneemia, mis poisil oli olnud alates sünnist, vahendab MSN.

«Pidin õppima kõike otsast. Tegin kõne,- füsio- ja tegevusteraapiat ja suutsin rääkida silpides. Mu kõne oli aeglane, kuna kogu ma vasem kehapool oli halvatud. Arstid ei teadnud, kas see hakkab taas tööle, aga pärast kuut nädalat teraapias hakkas kõik taastuma,» meenutab Daniel.

Insuldid jätkusid ja tekkis üha enam komplikatsioone. Ajuverejooksude tagajärjel oli poiss isegi koomas.

Poisil kujunes välja narkolepsi ja Mayamoya tõbi, mis jättis ta kohati võimetuks reageerima ja vastama. Tekkinud tõve tõttu ei toiminud ka aneemia ravimiseks mõeldud vereülekanded. Ühel hetkel hakkasid need aga mõjuma. Kümme aastat kestnud insultidele tuli lõpp.

Pärast ohtraid insulte on meedikuid hämmeldunud - kahjustustest pole jäänud kestvaid vaimseid ja füüsilisi piiranguid.

Elu jooksul vähemalt 26 insulti saanud noormees on saatust trotsinud ja lõpetas tänavu ülikooli priimusena füsioteraapia erialal. Ta loodab pöörata üleelamised kasulikuks kogemuseks ja hakata aitama samas olukorras olnud inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles