Nendele terviseorganisatsioonidele annetamine teeb enim head

PM Tervis
Copy
Äärmusliku vaesusega seotud haigused nagu malaaria ja parasiitussid tapavad iga aasta miljoneid inimesi.
Äärmusliku vaesusega seotud haigused nagu malaaria ja parasiitussid tapavad iga aasta miljoneid inimesi. Foto: Shutterstock

William Macaskill võrdleb raamatus «Doing good better» («Parem heategemine») heategevusorganisatsioonidesse annetamist aktsiatesse investeerimisega. 

Keegi ei teeks investeeringuid pelgalt šarmantse müügiinimese peetud liftikõne põhjal. Investeerides võrreldakse üldiselt erinevate firmade sooritust. Paljud annetavad aga sõnaosava vabatahtliku küsimise peale kohtadesse, mille puhul pole võimalik teada, mis rahaga edasi saab.

Effectivealtruism.org kirjutab, et sageli eelistatakse annetada südamelähedase probleemi lahendamisse. Kui meile on lähedane näiteks vähk, siis on tõenäoline, et see on südamelähedane ka teistele meie sarnastele. Arvestades, et enamik heategevuslikke sekkumisi pole eriti suure mõjuga, on tõenäoline, et suuname oma tähelepanu vähem olulisele probleemile. Kaaludes hoolikalt rohkem variante on suurem tõenäosus rohkem head teha. Maailmas on palju probleeme, mille lahendamisel peame prioriteete seadma. Tõhus altruist küsib, kuidas luua suurimat võimalikku muutust ning lähtub vastamisel kvaliteetsetest tõenditest ja läbimõeldud arutelust.

Suure mõjuga eesmärk on:

  • laiaulatuslik (mõjutab suurel määral paljude inimeste elusid),
  • väikese tähelepanu all (vähe inimesi töötab selle probleemi kallal),
  • suurel määral lahendatav (lisaressursid aitavad palju paremini sellega tegeleda).

Parasiitussid ja malaaria põhjustavad iga aasta miljoneid surmasid

Äärmusliku vaesusega seotud haigused nagu malaaria ja parasiitussid tapavad iga aasta miljoneid inimesi. Samuti võib kehv toitumus madala sissetulekuga riikides tuua kaasa kognitiivseid puudujääke, sünnidefekte ja kasvu pidurdumist. Iseseisev heategevuse tõhususe hindaja GiveWell ütleb, et kaks dollarit maksvad sääsevõrgud võivad oluliselt vähendada malaaria levikut. Tervise hoidmine võimaldab paljudel inimestel minna kooli ja tööle, teenida rohkem raha ja saada elus rohkem võimalusi. 

GiveWell hinnangul on seitse parimat rahvusvahelist terviseprobleemidega tegelevat heategevusorganisatsiooni järgmised:

Malaria Consortium - jagavad 3-59 kuu vanustele lastele malaariat ennetavaid ravimeid. Ühe inimese nelja kuu ravi maksab 6,93 dollarit.

Evidence Action Deworm The World - kasutab kuluefektiivseid ja tõenduspõhiseid parasiitussiravi programme eelkooli- ja kooliealiste laste raviks. Ühe lapse ussikuur maksab umbes 0,69 dollarit.

Helen Keller International - toetab alatoitumusega tegelevaid programme ning tegeleb pimeduse ennetamise ja kehva nägemisega. Osa nende tegevusest puudutab tööd A-vitamiini toidulisanditega Sahara-taguses Aafrikas. Toidulisandi lapseni toimetamine maksab 1,35 dollarit. 

Against Malaria Foundation - rahastab putukatõrjevahendiga kaetud sääsevõrkude jagamist malaariaga võitlemiseks. Ühe võrgu hind on 4,59 dollarit.

Schistosomiasis Control Initiative - töötab Sahara-taguste riikide valitsustega skistosomiaasi (imiusside põhjustatud verehaigus) ja nugiusstõve ravimise nimel pakkudes rahastust, nõu, jälgimise ja hindamise ellu viimist. Ühe lapse ussiravi maksab umbes 0,99 dollarit.

Sightsavers - tegeleb välditava pimeduse ennetamisega ning toetab nägemispuudega inimesi. Muude tegevuste sekka kuulub ka troopiliste haiguste nagu skistosomiaasi ja nugiusstõve ennetamine ja ravi. Nende programmis maksab ühe lapse ussiravi hinnanguliselt 0,95 dollarit

The END Fund - otsib rahastust, pakub tehnilist abi ja kogub raha troopiliste haiguste kontrolli all hoidmiseks ja elimineerimiseks. Muude tegevuste seas tegelevad nad skistosomiaasi ja nugiusstõve raviga. Ühe ussiravi hind on 0,81 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles