HI-viirust ennetava ravimi kasutus tõusis USA-s 500 protsenti

PM Tervis
Copy
HIV-nakkuse testimine.
HIV-nakkuse testimine. Foto: Matti Kämärä

CDC avaldas neljapäeval uue uuringu, mille järgi kasutab enam kui kolmandik USA riskigruppidest HI-viirust ennetavat ravimit. Arman Azad vahendab, et enam kui 90 protsendise tõhususastmega igapäevase ravimi kasutus suurenes vahemikus 2014 kuni 2017 rohkem kui viis korda.

Pea kõik USA demograafilised grupid raporteerisid PrEP-nimelise (ingl pre-exposure prophylaxis) ravimi suurenenud tarvitamist. Kasutus jäi madalaks meestega vahekorras olevate mustanahaliste, hispaania päritolu ja latiino meeste seas. Antud gruppe ohustab HI-viirusesse nakatumine eriti ning neid puudutab 40 protsenti 2017. aasta nakatumisjuhtudest.

Meestega vahekorras olevatest meestest raporteeris ravimi kasutamist 42 protsenti valgetest meestest ning vaid 26 protsenti mustanahalistest meestest. Uurijad märkisid, et rassiga seonduvad struktuurilised barjäärid, mis mõjutavad ligipääsu kvaliteetsele arstiabile ning soovitasid teha sihipäraseid pingutusi PrEP kasutuse suurendamiseks vähemuste seas.

Uuring tehti 20 USA linnapiirkonnas ning küsitleti rohkem kui 4000 HIV-negatiivset meest, kes raporteerisid meestega vahekorras olemist. 2014. aastal kasutas vaid kuus protsenti riskigruppidest ennetavat ravimit. See number tõusis 2017. aastal 35 protsendini. Kolme aasta jooksul tõusis teadlikkus ravimist 60 protsendilt 90 protsendini.

PrEP ühe kuu varu 1800 dollariline hind tervisekindlustuseta USA elanikele võib olla üks ligipääsu piiraja. Lõuna-Aafrikas ja Keenias on selle hind kõigest 75 dollarit aastas. Ravimi valmistaja Gilead Sciences nõustus sel aastal annetama PrEP-i 200 000 inimese 11 aasta vajaduse katmiseks.

Ravimi tarvitajate jaoks on see tõhus ning tõsiste kõrvalmõjudeta. Mõni kogeb CDC sõnul iiveldust, mis kaob aja jooksul. Ravimi tarvitajad peavad iga kolme kuu tagant vereanalüüse tegema. Arstid soovitavad neil jätkata kondoomide kasutamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles