ÜRO raport: ülekaalulisus ja nälg jätkavad tõusu

PM Tervis
Copy

Värskes ÜRO raportis kirjutatakse, et 820 miljonil inimesel polnud 2018. aastal piisavalt süüa. See number on kolm aastat järjest tõusnud ning raskendab 2030. aastaks ülemaailmse nälja lõpetamist. Samal ajal tõuseb kõikjal ülekaalulisus, seda eriti koolilaste ja täiskasvanute seas.

Ülekaalulisus

2018. aastal mõjutas ülekaalulisus 40 miljonit alla 5-aastast last üle maailma. Koolilastest ja noorukitest on ülekaalulised 338 miljonit ning täiskasvanutest 672 miljonit. Ülekaalulisus tõuseb kõigis vanusegruppides ja piirkondades. Ülekaalulisuse tõttu sureb maailmas aastas neli miljonit inimest.

Alatoitumus

Toidunappuse all kannatab kaks miljardit inimest. Naistel on selleks meestest suurem tõenäosus. Lapse ja ema alatoitumus põhjustavad 45 protsenti kogu maailma alla 5-aastaste laste surmadest: iga seitsmes laps sünnib alakaalulisena. Protsentuaalselt suurim nälg on Ida-Aafrikas, kus kolmandik rahvastikust on alatoitumuses. Suurim arv alatoitumuses inimesi elab peamiselt Põhja-Aasia riikides. Aafrika ja Aasia õlul on suurim koorem: üheksa kümnest kängu jäänud lapsest ning üheksa kümnest alatoitumuses lapsest. Samas on Aasia ja Aafrika koduks kolmveerandile maailma ülekaalulistest lastest - põhjuseks tarbimisharjumused ja ebatervislik toitumine.

Kahel miljardil pole regulaarset ligipääsu turvalisele, toitvale ja piisavale toidule. Ebaregulaarne ligipääs on probleem ka kõrge sissetulekuga riikides, kaasa arvatud kaheksal protsendil Põhja-Ameerikast ja Euroopast. See tähendab, et toidusüsteeme on vaja täielikult muuta pakkumaks jätkusuutlikult toodetud tervislikku toitu maailma kasvavale rahvastikule.

Nälg maailmas aastal 2018: 821,6 miljonit (üks üheksast inimesest)

Aasias: 513,9 miljonit

Aafrikas: 256,1 miljonit

Ladina-Ameerikas ja Kariibi mere piirkonnas: 42,5 miljonit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles