Roheluse nägemine on seotud isude vähenemisega

PM Tervis
Copy
Õues viibimine on seotud inimese heaoluga.
Õues viibimine on seotud inimese heaoluga. Foto: Shutterstock

Plymouthi ülikoolis tehtud uuringus leiti, et loodusliku roheluse nägemine kodus on seotud vähenenud isuga alkoholi, sigarettide ja kahjulike toitude järele. EurekAlert vahendab, et tegu on esimese uuringuga, kus näidatakse, et läheduses asuv roheline ala on seotud madalama isude sageduse ja tugevusega.

Õues viibimine on seotud inimese heaoluga. Varasemates uuringutes on viiteid, et loodus võib vähendada tunge, kuid antud uuring näitab, et mõju ei sõltu füüsilisest aktiivsusest. See on järjekordne tõend roheluse tähtsusest linnaruumides. Põhjuse ja tagajärje suhe vajab aga uurimist.

Osalised täitsid veebiküsimustiku, millega uuriti seoseid negatiivse afekti, isude ja loodusele eksponeerituse vahel. Lisaks mõõtis see rohelise piirkonna olemasolu vastaja naabruskonnas: vaated kodust, ligipääs aiale või peenrale ning avalike roheliste kohtade kasutus. Aiale ja peenrale ligipääs oli seotud madalama isude tugevuse ja sagedusega. Vaated rohelistele aladele olid sarnaste seostega. Isud ei sõltunud füüsilise aktiivsuse tasemest.

Ebatervislike isude vähenemise seos rohelusega on lubav esimene samm ülemaailmsete tervise väljakutsetega võitlemisel. Tulevikus tuleks uurida, kuidas täpselt inimesed looduslikku rohelust problemaatilistele isudele vastupanekuks kasutada saavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles