Hambahaiguste professor jagab efektiivsema suuhoolduse nippe

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Hambad. Foto on illustratiivne. Politseinikku hammustanud mehe hambaid ei olnud võimalik pildistada.
Hambad. Foto on illustratiivne. Politseinikku hammustanud mehe hambaid ei olnud võimalik pildistada. Foto: Tairo Lutter

Hambapasta mõju on kõige efektiivsem, kui ülearune pasta sülitatakse välja ilma liigselt suud loputamata. 

Tartu Ülikooli suu- ja hambahaiguste professor Mare Saag rääkis Kuku raadio saates «Kuue samba taga», mida peaks jälgima hammaste hooldamisel. 

Hammaste pesemine hambapastaga on oluline, sest pastad sisaldavad reeglina hambale kasulikke mineraale. Hambaid pestes me mitte ei eemalda mehaaniliselt hambakattu, vaid viime hamba pindmisesse kihti mineraale juurde. Fluoriid, mida enamik hambapastasid sisaldab, seob mineraalid hamba kristallilisse struktuuri ja aitab tõsta hamba vastupidavust hapetele, mis suus tekivad. Soovitus on ülearune hambapasta välja sülitada ilma intensiivselt suud loputamata. Nii on pasta mõju efektiivsem.

Kui kasutate suuvärskendajat, siis teadke, et see võtab ära lõhna, mitte lõhna põhjuse. Kui inimesel on suus halb lõhn, siis peaks ta pöörduma hambaarsti poole. Halva lõhna põhjuseks võib olla põletikus igemetasku, rääkimata sellest, et põletik võib olla levinud üle hambakaare ja haaranud terve suu. Lagunevad valgud igeme ja hamba vahel on lõppematu paha lõhna allikas.

Suu on organismi üks osa. Hammas on organ. Need on kõik omavahel lahutamatult üle vereringe seotud. Uuringud on tuvastanud suu tervise ja haiguste vahel üha enam seoseid. Fakt on, et ravitud hambad vähendavad riski tervisehädade tekkimiseks.

Artikkel põhineb Mare Saagi intervjuul Kuku raadio saatele «Kuue samba taga». «Kuue samba taga» on rahvusülikooli 100. sünnipäevale pühendatud saatesari. Saadet saab Kukust järelkuulata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles