Kuidas ennast väiksema tervisemure korral tohterdada?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Esmase leevenduse lihasvalule pakub apteegis saadaolev külmakott, sobivad ka jahutava toimega spreid ja geelid.
Esmase leevenduse lihasvalule pakub apteegis saadaolev külmakott, sobivad ka jahutava toimega spreid ja geelid. Foto: Robert Przybysz / PantherMedia / Robert Przybysz

Regionaalhaigla EMO töötajad panevad inimestele südamele − puhkusele minnes tuleb hoolega ravimikoti sisu üle vaadata, maale sõites  kaasa võtta ka igapäevaselt kasutatavad ravimid ja esmaabivahendid. Sageli ei nõua kergemad tervisemured arsti sekkumist, vaid hakkama saab ka ennast kodus ravides.

Samuti on oluline eristada tõsist tervisemuret kergemast terviseprobleemist. Kui olete hädas otsustamisega, soovitame alati heade nõuannete ja soovituste saamiseks helistada meie heale koostööpartnerile - üleriigilisele perearsti nõuandetelefonile 1220, mis töötab ööpäevaringselt.

Kergemad põletused vajavad jahutust

Põletuse või päikesepõletuse korral sõltub oskuslikust esmaabist sageli kahjustuse ulatus ja sügavus. Põletuskahjustus süveneb senikaua, kuni kudede temperatuur on üle 44 ºC.

Jahuta põletushaav kiirelt. Kasuta selleks apteegist ostetud spetsiaalselt jahutava toimega põletuse esmaabi geele (Burnshield®, BurnJel®). 

Haava jahutamiseks ei sobi jää või jäävesi, sest selle mõjul veresooned ahenevad ja tekib oht põletuse süvenemiseks. Esmaabis ei tohi haavale asetada soojuse ärajuhtimist takistavaid salve ja vahte. 

Haava sobib jahutada 15–20°C kraaniveega, oluline on jahutada 10–15 minuti jooksul. Põletushaava jahutamine väldib haava süvenemist, lühendades kuumuse toimeaega, ühtlasi vähendab jahutamine turse teket ja leevendab valu. 

Kui põletushaava pind ületab vigastatu käelaba suuruse või on tegemist sügava põletusega, siis pöörduge pärast esmaabi andmist kindlasti arsti juurde. Põletushaavade ravi iseloom ja kestus sõltuvad kõige enam põletushaava sügavusest ja suurusest.

Erinevad lööbed ja putukahammustustest tingitud vaevused

  • Eemalda vajadusel nahasse jäänud astel ning puhasta torkekoht tavalise vee ja seebiga;
  • Hoia hammustuse koht puhtana, nii väldid põletiku teket;
  • Varu endale aegsasti koju apteegis retseptivabalt saadaolevaid suukaudseid allergiavastaseid ravimeid mis  parandavad enesetunnet ning leevendavad sümptomeid - sügelust ja paistetust.

Arsti poole tuleb pöörduda, kui:

  • Herilane või mesilane on nõelanud kaela, näo või suu piirkonda, mille paistetamine võib olla eluohtlik;
  • Oled allergiline hammustanud või nõelanud putuka mürgi suhtes;
  • Sul tekib hingeldushoog;
  • Kannatanu on väike laps, halvas seisundis vanainimene või rase naine, eriti kui nõelamisi oli mitmeid.

Erinevad viirusinfektsioonid ja külmetused koos kergema köha, nohu ja kurguvaluga

Varu endale palavikualandajaid ja valuvaigisteid (paratsetamool, ibuprofeen). Võta kaasa meresoolalahust, mis leevendab nohu sümptomeid. Kurguvalu vastu aitavad käsimüügis saadaolevad pastillid ja spreid. Viirusinfektsiooni ja külmetushaigust saab kodustes tingimustes ravida edukalt eelpool mainitud abivahenditega ning kui sümptomid ei leevene, siis paari päeva möödudes tasub pöörduda perearstikeskusesse.

Seljavalu, jäsemevalu ja turse

Varu aegsasti endale käsimüügist saadaolevaid valuvaigisteid (paratsetamool, ibuprofeen). Esmase leevenduse lihasvalule pakub apteegis saadaolev külmakott, sobivad ka jahutava toimega spreid ja geelid.

Väiksemad haavad ja marrastused

Puhasta haavakoht voolava vee all. Varu apteegist koju füsioloogilist lahust või antiseptikumi, puhasta haav. Kata haav plaastri, sideme või haavaliimiga.

Nõuannete saamiseks tasub konsulteerida, kas perearsti nõuandetelefonil 1220 teel või helistada enda oma perearstikeskusesse ning vajadusel pöörduda abi saamiseks perearstikeskusesse.

PÖÖRDU KINDLASTI ERAKORRALISE MEDITSIINI OSAKONDA

  • Tugevad valud, ja südamehaigustele viitavad sümptomid
  • Äkki tekkinud tugev peavalu, kõhuvalu, rindkerevalu, õhupuudus, hingeldus, südamerütmihäired;
  • Tromboosi sümptomid
  • Äkki tekkinud jäseme turse, äkki tekkinud jäseme jahedus ning värvumine valgeks;
  • Insuldi sümptomid
  • Äkki tekkinud teadvushäire, kõnehäire, kehapoole halvatus, äkki tekkinud tasakaaluhäire;
  • Värsked traumad
  • Värskelt juhtunud traumad, millega kaasnevad vigastatud jäseme turse, verevalumid ning liikuvuse piiratus, deformatsioon või  haavad.
  • Verine väljaheide, veriokse, veriköha;
  • Võõrkeha hingamisteedes või seedetraktis, veriköha;
  • Allergiline reaktsioon, millega kaasneb õhupuudus, ulatuslik lööv, keeleturse, neelamistakistus.

Kui sümptomid püsivad, siis tasub kindlasti konsulteerida, kas telefonil 1220 või helistada perearstikeskusesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles