Kaheksa lihtsat nippi, millega üleöö kehas põletikku alandada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Salati ja vürtside söömine aitab kehas põletikuprotsesse vähendada.
Salati ja vürtside söömine aitab kehas põletikuprotsesse vähendada. Foto: Thomas Klee / PantherMedia / Thomas Klee

Põletiku vähendamine kehas aitab olla tervem, aeglustada vananemist, kuid ka vähendada südamehaiguse, diabeedi, dementsuse, Alzheimeri tõve, autoimmuunhaiguste, liigeseprobleemide ning vähi riski.

Pole vaja kuude kaupa oodata, et tulemusi näha ja end paremini tunda. Väiksed muudatused, mida teed täna vähendavad põletiku kehas juba üleöö. Yahoo Lifestyle toob välja nipid, mida saad kohe teha, et tervisekasusid nautida.

Söö iga päev salatit

Hoia alati kapis rohelisi lehtsalateid, et neid lõuna- või õhtusöögile lisada. Iga päev üks tassitäis salatit, näiteks beebispinatit, rukkolat või lehtkapsast  on üks tervisele kasulikkumaid harjumusi, mida järgida. Need lehtsalatid pakuvad põletikuvastast toimet tänu antioksüdantidele kui bioaktiivsetele koostisosadele, mis vähendavad põletikku ja ennetava uut põletikku, mida tekitavad vabad radikaalid.

Väldi näljasööste

Mine snäkiautomaadist ja magustatud kohvijookidest kauge kaarega mööda ning vali suupisteks hoopis toidud, mis sisaldavad kiudaineid ja pisut valku. Hea variant on näiteks õunaviilud maapähklivõiga, toored köögiviljad ja hummus või mõned mandlid ja juustukuubikud. Täisväärtuslik suupiste, kus pole lisatud suhkruid ja rafineeritud süsivesikuid, hoiab veresuhkru normaalsena, mis aitab vältida isusid, nälga ja ärritatavust. Veresuhkru kõikumine üles ja alla tekitab samuti põletikku ja võib viia ülekaalulisuseni, diabeedi ja südamehaiguseni.

Mine magama

Lülita välja televiisor, arvuti ja telefon ning mine varem magama. Pidevalt 7–8 tundi und ööpäevas peetakse täiskasvanule piisavaks. Sageli vähem kui kuus tundi magamine soodustab põletiku tekkimist ka tervetel inimestel. Teadusuuringud viitavad, et vähene uni suurendab ainevahetuse häirete riski, mis võivad tekitada ülekaalulisust, diabeeti kuid ka Alzheimeri tõve.

Vii koer (või ennast) jalutama

Võib olla jätsid oma tänase treeningu vahele. Siis on enamgi veel põhjust jalutama minna. Regulaarne treening on enamike tervisemurede ennetamiseks ideaalne. 2017. aastal tehtud uuring leidis aga, et ka vaid 20 minutit liikumist vähendab põletikunäitajaid veres. 

Lisa vürtsi

Proovi õhtusöögile lisada küüslauku või muid vürtse. Tõendid näitavad, et küüslaugu, maitsetaimede ja vürtside, näiteks kurkumi, rosmariini, kaneeli, köömnete või ingveri söömine vähendab põletikku.

Tee alkoholist paus

Kui oled harjunud õhtuti kokteili või klaasi veiniga, siis proovi mõneks päevast selleks loobuda. Lühiajalised pausid alkoholi tarvitamisest koos teiste põletikuvastaste toitumise ja elustiili muutustega aitavad kehal maha rahuneda ja olemasolevat põletikku vähendada. Kuigi teadusuuringud näitavad, et mõõdukas alkoholi tarvitamine pakub teatud kasusid, siis on väga lihtne ületada kasuliku ja kahjuliku piiri.

Vali roheline tee

Vahet üks kohv päevas rohelise tee vastu välja. Kui joob 1–3 tassi kohvi päevas, kaalu ühe korra vahetamine rohelise teega. Rohelise tee lehtedes sisalduvad polüfenoolid aitavad vähendada vabade radikaalide poolt tehtud kahjusid ja takistada edasist põletikku. Uuringud on leidnud, et regulaarne rohelise tee joomine aitab vähendada Alzheimeri tõve, vähi ja liigeseprobleemide riski.

Ole oma kõhuga hell

Toitumisega saad toetada soolestikus elavaid kasulikke baktereid.  Nende põletikku vähendavate bakterite vaenlased on lisatud suhkrud, transrasvad ning sõbraks võimalikult vähe töödeldud ja täisväärtuslikud toidud. Kasuks tuleb igapäevaselt probiootikume sisaldavate toitude, jogurti ning hapendatud toitude tarbimine. Kõhu mikrobioomi tugevdamine on üks pikaajalise põletiku vähendamise nurgakivisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles