Hoiatus tšillisõpradele: vürtsikas toit võib halvendada mälu

Paula Rõuk
Copy
Tšillipipar sisaldab kuumaefekti tekitavat kapsaitsiini.
Tšillipipar sisaldab kuumaefekti tekitavat kapsaitsiini. Foto: Karolina Grabowska / Pexels

Lõuna-Austraalia ja Katari ülikooli uuring leidis, et vürtsikas toit võib seostuda dementuse tekkimisega. 

15-aastane uuring kaasas 4582 üle 55-aastast hiinlast. Leiti, et pidevalt üle 50 grammi tšillipipart söönud inimestel langes vaimne võimekus kiiremini. Mälu halvenemine oli veelgi märgatavam kõhna kehaehitusega tšillisõpradel, vahendab Science Daily

Tšilli on üks levinumaid vürtse maailmas ning mõnes Hiina regioonis tarbib peaaegu üks kolmest inimesest seda igapäevaselt. Kuigi tšilli tarbimine on varasemates uuringutes osutunud kasulikuks nii kaalule kui vererõhule, siis viimane uuring leidis, et suurtes kogustes mõjus vürts eakate inimeste kognitiivsele funktsioonile. Tšilli all mõeldi uuringus nii kuivatatud kui värsket tšillikauna, kuid mitte magusat paprikat ega musta pipart. 

Kapsaitsiin on tšillis olev aktiivne koostisosa, mis kiirendab ainevahetust ja rasva põletamist ning pärsib veresoonkonna haigusi. Teadlaste sõnul olid rohkem tšillit söönud inimesed väiksema kehamassiindeksiga ja rohkem füüsiliselt aktiivsed. Samuti nähti, et mälu vähenemine tuli rohkem esile nendel vürstiarmastajatel, kes olid saledama kehaehitusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles