Teadlased avastasid, kuidas kanepitaim valu vähendab (2)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kanepiõis.
Kanepiõis. Foto: Ivo Gotovac / PantherMedia / Ivo Gotovac

Uues uuringus avastati, et kanepitaim loob valu leevendavaid molekule, mis vähendavad põletikku 30 korda tugevamini kui aspiriin. 

Teadusavastuse tegid Guelphi ülikooli uurijad, kes loodavad tulevikus luua loodusliku valuravi, millel ei ole paljude valuvaigistitega kaasnevat sõltuvuse riski.  

Uuringu kallal töötanud molekulaar- ja rakubioloogia osakonna professor Tariq Akhtar sõnas, et tugeva ja kroonilise valu ravis on vaja opioididele alternatiivseid lahendusi leida. «Leitud molekulid ei ole psühhoaktiivsed ning tegelevad põletiku allikaga, mis teeb need ideaalseteks valuvaigistiteks,» sõnas Akhtar.

Uurijad kasutasid biokeemiat ja genoomikat, et määrata kindlaks, kuidas toodab kanep kahte olulist molekuli: kannflaviin A-d ja kannflaviin B-d. Flavanoididena tuntud molekulid avastati esimest korda 1985. aastal, mil teadlased nägid nende põletikuvastaseid omadusi. Tollal määrati ka, et molekulid suutsid põletikku vähendada peaaegu 30 korda efektiivsemalt kui sama kogus atsetüülsalitsüülhapet ehk aspiriini.   

Siiski seiskusid uuringud aastateks osalt seetõttu, et kanepi uurimine oli kõrgelt reguleeritud. Nüüd on kanep uuringu teinud teadlaste kodumaal Kanadas legaalne ja genoomika samuti edasi arenenud. Akhtar koos oma kolleegi professor Steven Rothsteiniga otsustasid uurida, kuidas sativa kanep kannflaviine biosünteesib, et paremini mõista, kuidas taim neid molekule toodab.

Hetkel kasutatakse kroonilise valu vastu tihti opioide, mis blokeerivad aju valuretseptoreid. Nendega kaasneb aga risk kõrvalmõjudeks ja sõltuvuse tekkimiseks. Kannflaviinid toimivad teisel põhimõttel, vähendades valu põletiku alandamisega. Neid kasulikke molekule on kanepitaimes aga niivõrd väikses koguses, et isegi geenitehnoloogiaga pole võimalik panna kanepitaime neid raviks vajalikus koguses tootma.

Teadlased soovivad nüüd luua bioloogilise süsteemi, mis toodab kannflaviine ja võimaldab neid suures koguses kätte saada. Uurimismeeskond töötab koos Toronto firmaga Anahit International Corp., mis litsenseeris patendi, mis võimaldab biosünteesida kannflaviin A-d ja B-d väljaspool kanepitaime. Firma töötab nüüd koos ülikooli uurijatega, et luua turvaline põletikuvastane ravim, mis põhineb kanepi fütokemikaalidel. Ravimit on plaanis turustada meditsiini ja spordi valdkonnas ning see võib esineda nii kreemi, tableti, spordijoogi kui plaastri kuju.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles