Selles vanuses tervisliku kehakaalu saavutamine võib ennetada Alzheimerit

Paula Rõuk
Copy
Hantlid. Foto on illustreeriv.
Hantlid. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Liigne kehakaal, eriti vöökohas suurendab diabeedi, südamehaiguse, insuldi, vähi ja dementsuse riski. Nüüd väidavad uurijad, et ülekaalulisus võib muuta teatud aju osasid õhemaks.

Teadusajakirjas Neurology avaldatud uuring hõlmas üle 1200 osalejat. Teadlased leidsid, et suurema vööümbermõõduga ja kõrgema kehamassiindeksiga inimestel oli näha 60. eluaastates enam aju vananemise märke, vahendab EurekAlert. Täpsemalt nähti neil sagedamini ajukoore õhenemist. Uuringu kohaselt võib ülekaalulisus seostuda aju hallaine vähenemisega.

Aju hallollus sisaldab ajurakkude rakukehi, on oluline tajufunktsioonide, emotsionaalse tervise, isiksuse, tunnete ja liikumise juures. Hallaine kadu seostud insuldiriski, peavalu ja neurodegeneratiivsete haiguste, näiteks Alzheimeri esinemisega.

Võrreldes normaalselt vananevate inimestega, leidsid uurijad, et ülekaalulisus või rasvumine võib aju vananemist kiirendada vähemalt kümne aasta võrra. Teadustöö annab aina enam kinnitust, et oma tervise esikohale seadmine keskeas (või miks mitte varem) vähendab oluliselt kognitiivsete probleemide riski hilisemas elus.

Selle asemel, et vaid kaalule keskenduda, tasub mõelda pigem tervislikele harjumustele ja toitudele, mida seostatakse aju tervisega. Nii on palju lihtsam positiivseid tulemusi saavutada ning protsessi ka nautida. Hallolluse suurenemisega seostatakse igapäevast liikumist, oomega-3 rasvhapete tarbimist toidust, kiudainete ja värvirikaste toitude söömist ning kvaliteetset und. Piirata tasub rafineeritud suhkruid ja süsivesikuid.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles