Valutundlikud närvid aitavad põletikuga võidelda

PM Tervis
Copy
Valutundlikud närvid aitavad võidelda nahainfektsioonidega ning nende levikut ennetada.
Valutundlikud närvid aitavad võidelda nahainfektsioonidega ning nende levikut ennetada. Foto: Wikipedia.org

Teadusajakirjas Cell avaldatud uuringust selgus, et valutundlikud närvid aitavad võidelda nahainfektsioonidega ning nende levikut ennetada. Taolise immuunsuse täheldamine on teadlaste poolt esmakordne.

Pittsburghi ülikooli meditsiiniteaduste teadlased aktiveerisid hiiremudelis sinise tulukese abil valutundlikke närvirakke. Nad näitasid, et seda tüüpi aktiivsed närvirakud vabastasid CGRP nimelist valku, mis meelitas seejärel piirkonda palju immuunsusega seotud rakke. See tähendab, et neuronitelt tuleb kiirem immuunvastus kui lähedal asuvatelt immuunrakkudelt.

Järgmiseks nakatas meeskond hiiri kandidoosi (naha seenpõletik) põhjustava seenega candida albicans või teatud juhtudel surma põhjustava staphylococcus aureus bakteriga. Hiirte rakud reageerisid seenhaigusele. Närvides esines infektsiooni piirkonnas immuunvastus ning asjasse kaasati ka seljaaju. See võimaldas teistel põletiku lähedal asuvatel piirkondadel võimalikuks nakatumiseks valmistuda. Nii vähenes nakkuse levimisvõimekus.

Närvisüsteemi kaasatus tähendab, et reaktsioon toimub millisekunditega võrrelduna tundide või päevade pikkuse viivitusega immuunrakkude puhul. Leiud võivad olla eriti olulised barjäärikudede (mh naha ja soolestikuga) seotud autoimmuunhaiguste puhul. Edasi võib uurijate sõnul mõelda, kas oleks võimalik luua ravim, mis autoimmuunhaiguste puhul valikuliselt teatud kudedes autoimmuunset põletikku alla surub. Nii saaks vältida tugeva kogu keha mõjutava ja immuunvastuseid alla suruva ravimi kõrvalmõjusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles