Levinud aine kaitseb raseduse ajal õhusaaste eest

Lilian Laanepere
Copy
Õhusaaste võib ohustada lapse tervist.
Õhusaaste võib ohustada lapse tervist. Foto: Panthermedia / Iñigo Quintanilla

Washingtoni Ülikooli teadlased leidsid, et saastunud õhk mõjutab raseduse ajal loote neuroloogilist arengut. Saastunud õhuga piirkonnas elavate emade laste IQ-tase oli 2,5 punkti madalam kui vähem saastunud piirkondades elavate emade lastel. Samas leiti ka, et B9-vitamiin ehk foolhape võib õhusaaste negatiivse toime vastu kaitsta.

Uuringus osales 1005 rasedat ning hinnati nende 4–6aastaste laste IQ-taset. Leiti, et peened osakesed (PM10), mida paiskavad õhku ennekõike elektrijaamad ning autod, mõjuvad laste vaimsele võimekusele kahjulikult. Suure õhusaastega piirkondades elavate emade lastel mõõdeti 2,5 punkti madalam IQ-tase. Pikaajaline kokkupuude PM10-osakestega pärsib kopsude tööd ning soodustab südame- ja hingamisteedehaiguste teket. Loomkatsed on näidanud, et PM10 suurendab organismi põletikutaset ning tekitab oksüdatiivset stressi ning see mõjub loote arengule kahjulikult. Eestis on PM10 tase 2019. aastal 13.4 mikrogrammi kuupmeetri kohta, mis jääb küll Euroopa Liidu regulatsioonide piiresse, kuid pikaajaline kokkupuude mõjub Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul sellegipoolest tervisele kahjulikult.

Teadlaste hinnangu võib foolhape kaitsta PM10-osakeste kahjuliku mõju eest. Uuringust selgus, et kokkupuude õhusaastega ning vähene foolhappe tarvitamine raseduse vältel mõjusid lapse IQ-tasemele eriti raskelt – nende laste IQ-tase oli 6,8 punkti madalam kui teistel. Piisav foolhappe tase raseduse vältel kaitses PM10-osakeste kahjuliku mõju eest ka kõige suurema õhusaastega piirkondades.

Foolhapet leidub loomulikul kujul lehtsalatites, ubades ja tsitruselistes ning raseduse vältel on soovitatav tarbida seda sünteetilisel kujul ka toidulisandina. Foolhapet on vaja loote arenguks, vitamiinide omandamisel ja aminohapete sünteesimisel. Foolhappe antioksüdatiivsed omadused kaitsevad organismi oksüdatiivse stressi eest ning vähendavad PM10-osakeste tekitatud üleüldist põletikutaset. Foolhappe puudus raseduse ajal võib põhjustada aneemiat või sünnidefekte.

Foolhappe tarbimine on küll elulise tähtsusega, ent sellega ei tasu liialdada. Toidulisandite võtmine kaitseb küll kesknärvisüsteemi sünnidefektide eest, aga uuringud on näidanud, et liigne kogus foolhapet pärsib loote normaalset arengut. Õige koguse väljaselgitamiseks tasub nõu pidada arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles