UNICEF tunnustab ITK naistekliinikut beebisõbraliku haigla tiitliga

PM Tervis
Copy
Ida-Tallinna Keskhaigla on loonud tugisüsteemi, et imetamisnõustamine oleks toimiv ja efektiivne. Alates käesolevast aastast toimuvad haigla juures regulaarselt tasuta imetamise teemalised loengud ja vestlusringid, olemas on imetamistuba ning töötab emapiimapank.
Ida-Tallinna Keskhaigla on loonud tugisüsteemi, et imetamisnõustamine oleks toimiv ja efektiivne. Alates käesolevast aastast toimuvad haigla juures regulaarselt tasuta imetamise teemalised loengud ja vestlusringid, olemas on imetamistuba ning töötab emapiimapank. Foto: Mitar gavric / PantherMedia /Scanpix

Täna annavad UNICEFi esindajad Ida-Tallinna Keskhaigla Naistekliinikule üle Beebisõbraliku Haigla tiitli. Sellega tunnustatakse haigla tööd ema ja lapse suhte loomise toetamisel ning seeläbi rinnaga toitmise õnnestumisel.

«Beebisõbralikus haiglas on esikohal ema ja lapse lähedus, rinnapiima vajalikkus ning eelduste loomine edaspidise eduka imetamise toimimiseks. Maailma Terviseorganisatsiooni soovitusel on rinnapiim parim toit esimeseks kuueks elukuuks, et tagada kõik vajalik lapse normaalseks arenguks. Edasi võiks imetamist jätkata koos eakohase tahke toiduga kaks aastat või kauem. Rinnaga toitmisel on tähtis roll ema-lapse sideme kujunemisel ning sellel on mitmed kasutegurid lapse ja ema tervise jaoks,» tõdeb ITK Naistekliiniku ämmaemandusjuht Vivian Arusaar.

Arusaare sõnul on Beebisõbraliku Haigla tiitel ITK Naistekliinikule tunnustus rasedate ja noorte emade tervise edendamise eest. «Haigla on teinud jõupingutusi oma personali koolitamisel, et siit saaksid adekvaatset nõu ja toetust nii rasedad kui ka noored emad ja pered. Oleme loonud tugisüsteemi, et imetamisnõustamine oleks toimiv ja efektiivne, alates käesolevast aastast toimuvad haigla juures regulaarselt tasuta imetamise teemalised loengud ja vestlusringid, olemas on imetamistuba ning töötab emapiimapank,» rääkis Arusaar.

Esimest korda pälvis ITK Naistekliinik Beebisõbraliku Haigla tiitli 2008. aastal ning kuigi vahepealsetel aastatel hindamist ei toimunud, on haiglas järjepidevalt toimetatud samade beebisõbralike põhimõtete kohaselt. Tiitli saamiseks tuli ITK Naistekliinikul läbida uus hindamine, mille käigus küsitleti nii personali kui ka patsiente. Samuti oli kliinikul kohustus esitada hulgaliselt dokumente ja enesehindamisvorme, et tõendada kliiniku vastavust kriteeriumitele. 

2019. aastal viis hindamise läbi Sotsiaalministeeriumi juurde moodustatud Rinnaga toitmise edendamise Eesti komitee koostöös Terviseametiga. Beebisõraliku Haigla hindamise kriteeriumid lähtuvad Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ja UNICEF-i soovitustest emade ja lastega töötavatele tervishoiuasutustele «10 sammu edukaks imetamiseks» ning rahvusvahelisest rinnapiima asendavate toodete turustamise koodeksist.

Beebisõbraliku Haigla algatus sai maailmas alguse 1990. aastatel, kui tõendati rinnapiima oluline roll imiku arengule ja tervisele, kuid samal ajal näitas statistika, et rinnaga toitmine kõikides arenenud riikides on vähenemas. Algatus on aidanud ka Eestis muuta suhtumist rinnapiima ja rinnaga toitmise tähtsusesse. Tänaseks on enamikes arenenud riikides olemas riiklik imetamise strateegia, et toetada oma rahva tervist mitte ainult imiku ja lapseeas, vaid ka hilisemas täiskasvanueas.

Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) on inimesekeskne Tallinna haigla, mis oma professionaalse tegevusega mõjutab positiivselt Eesti elanikkonna tervist, tervishoiuteenuste kättesaadavust ning on Eesti tervishoiu uuenduste eeskäijaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles