Haruldast haigust põdeval pisitüdrukul pole jalgades luid

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Zayaan Oostendorp on sama rahutu nagu iga teine ​​kaheaastane ega lase end aidata, kui ukerdab treppidest üles. Söakas väikelaps on otsustanud olla võimalikult iseseisev, hoolimata rängast puudest.

«Kui ta on otsustanud, et kavatseb midagi ette võtta, on seda väga raske muuta,» tõdeb ema Lemeza.

Zayaan sündis Langeri düsplaasiaga, mida iseloomustab luukasvu puudumine, vahendab Health24. Tüdrukul pole luid jalgades ja seisundi tõttu ei saa Zayaan kõndida ega ringi liikuda nagu tavaline laps.

«Ta on oma puudest hoolimata uuendusmeelne. Miski ei peata seda beebitüdrukut,» kinnitab ta ema. Tirts ise pakatab rõõmust.

Lemeza põeb polütsüstilist munasarjade sündroomi ja günekoloog hoiatas, et rasedus on kõrge riskiga. Pärast rutiinseid looteuuringuid näidati tulevasele emale murettekitavaid tulemusi, suunates ta edasi Kaplinnas asuvasse meditsiinikeskusse. Spetsialist heitis loote ultrahelipiltidele ühe pilgu ja prahvatas, et «kindlasti on selle beebiga midagi valesti».

«Olin laastatud,» tunnistab Lemeza. «Olin emotsionaalne, segaduses ja stressis. Me ei saanud aru, mis toimub.»

Tehti järelkontroll ja öeldi, et sündimata laps põeb Robertsi sündroomi - haruldast geneetilist häiret, mis on põhjustatud rakkude jagunemise peatumisest, mille tulemuseks on kolju, näo, käte ja jalgade luude väärarengud.

«Arstide ainus soovitus oli rasedus katkestada.» Paar otsustas aga lapse alles jätta ja 2016. aasta novembris sündis Zayaan – tervena, kuid tema jalad olid deformeerunud. Ortopeediline kirurg diagnoosis lapsel luukasvu puudumise ehk Langeri düsplaasia.

 «Olin väga mures tema tuleviku pärast ja kas ta hakkab kõndima või kuidas ta saaks hakkama ühiskonna ja eakaaslastega,» räägib Lemeza.

Ema oli vastu arstide soovitusele tütre jalad amputeerida. Ta asus otsima üle kogu maailma arste, kes saaksid aidata. Doktor Dror Paley USA-st Florida Paley instituudist vaatas üle röntgenülesvõtted ja ütles, et lapse pahkluid on võimalik edukalt operatsiooniga muuta, nii et ta saaks tulevikus kõndida. Perekond annab nüüd endast kõik, et koguda annetuste abil miljon dollarit, et saata tütar USA-sse operatsioonile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles