20 taime, mis puhastavad sinu toaõhku

PM Tervis
Copy
Draakonipuu.
Draakonipuu. Foto: SCANPIX

Nii inimene ise kui ka kodus leiduvad sünteetilised ehitusmaterjalid tekitavad kodus õhureostust. Lisaks võib õhukvaliteeti mõjutada kodu lähedus sõiduteele. Ebakvaliteetne kodune õhk võib tekitada mitmeid tervisekaebusi. 

NASA ütleb, et vastus nendele probleemidele on ilmselge: kui inimene kolib suletud ruumidesse, siis peab ta looduse tugisüsteemi ühes võtma. On leitud, et taimed võivad aidata õhku puhastada ja seega õhureostust vähendada. Järgmised taimed aitavad NASA puhta õhu uuringu järgi kodus kõige paremini õhukvaliteeti parandada.

Kuld-nõelköis (Epipremnum aureum)

Kasvab kõige paremini poolvarjus soojas kohas ning vajab regulaarset parajat kastmist. Kasvuperioodil tuleb lisada paar korda kuus väetist.

Eemaldatavad mürgid: ksüleen, benseen, formaldehüüd ja trikloroetüleen.

Laose datlipalm (Phoenix Roebelenii)

Eelistab 18-21-kraadist temperatuuri. Muld tuleks hoida niiske, kuid kindlasti peab vältima ülekastmist. Datlipalmi tohib aastas väetada maksimaalselt kolm korda.

Eemaldatavad mürgid: formaldehüüd ja ksüleen

Tõlvlehik (Spathiphyllum)

Tõlvlehikule sobib 20-25-kraadine temperatuur poolvarjulises kohas. See vajab suvel regulaarset kastmist, aga muul ajal tuleks kasta mullapalli kuivades. Talvel vajab tõlvlehik väetamist iga kahe nädala tagant.

Eemaldatavad mürgid: benseen, formaldehüüd, ksüleen, vingugaas, trikloroetüleen

Filodendron

Filodendronile sobib 15-21-kraadine temperatuur ning see vajab niisket mulda. See taim ei talu otsest päikest ning vajab õhurikast keskkonda.

Eemaldatavad mürgid: formaldehüüd

Tups-rohtliilia (Chlorophytum comosum)

Tups-rohtliilia on vastupidav taim nii varjus kui valguses. Tegu pole pikaealise taimega, mistõttu vajab see uuendamist tütartaimede või puhma jagamise teel. Seda tuleks põhjalikult, kuid mitte liigselt kasta. Taime võiks kasvuperioodil väetada üks-kaks korda kuus.

Eemaldatavad mürgid: formaldehüüd, ksüleen

Aedkrüsanteem

Talvel peaks olema temperatuur 13-14 kraadi vahel. Soojas ruumis õitseb aedkrüsanteem lühemat aega. Kasvukoht peab olema päikseline, aga otsest päikesevalgust tuleks vältida. Lühiajalisel kasvatamisel aedkrüsanteem väetist ei vaja, aga pikemaajaliste plaanidega tuleks seda õitsemisperioodil mõõdukalt siiski väetada.

Eemaldatavad mürgid: ammoniaak, benseen, formaldehüüd, ksüleen

Kummi-viigipuu (Ficus elastic)

Kummi-viigipuule sobib valge koht ja temperatuur 13-20 kraadi. Suvel vajab see pea igapäevast kastmist, talvel iganädalast.

Kõrge nefroleep (Nephrolepis exaltata v. Bostoniesis)

Kõrge nefroleep kasvab õhurikkas 18-20-kraadises keskkonnas. Kasvatamisel tuleks vältida otsest päikesevalgust. Vajab regulaarset väetamist.

Eemaldatavad mürgid: formaldehüüd, ksüleen

Kollakas kuldviljakpalm (Chrysalidocarpus lutescens)

Kuldviljakpalmi muld peab olema pidevalt niiske ning vältida tuleb otsest päikesevalgust. See taim on lopsakas ja vajab suuremat ruumi

Eemaldatavad mürgid: benseen, formaldehüüd, vingugaas, trikloroetüleen, ksüleen

Ananassitaim

Ananassitaime saab panna kasvama küpsest ananassist. Lehik lõigatakse valmis viljalt ära nii, et selle külge jääb sentimeetri jagu viljaliha. Eestis tuleb viljaliha puusöega tupsutada ja jätta see mädanemise ennetamiseks paariks päevaks kuivama. Seejärel pannakse taim liivasegusesse mulda kasvama. Ananassitaim tuleks asetada valgesse kohta, kuid mitte otsesesse päikesevalgusesse. Juured tekivad ananassile umbes kuuga.

Draakonipuu (Dracaena Deremensis)

Draakonipuud on lihtne kasvatada, kuna tegu on väga vastupidava taimega. Sellele sobib niiske õhk ja keskmine toatemperatuur. Draakonipuu eelistab poolvarjulist või valget kasvukohta. Noort taime tuleb iga kevad suuremasse potti istutada ning vanemat iga 2-3 aasta tagant.

Eemaldatavad mürgid: ksüleen, formaldehüüd, trikloroetüleen

Bensoe viigipuu (Ficus benjamina)

Bensoe-viigipuule sobib toatemperatuur 15-22 kraadi, aga see taim eelistab jahedamapoolsemat õhku. Suured temperatuurimuutused pole taimele head.

Eemaldatavad mürgid: formaldehüüd, trikloroetüleen, benseen

Havisaba (Sansevieria trifasciata)

Havisaba sobib hästi algajale, kuna seda tuleb kasta siis, kui muld on kuiv. Õhuniiskuse suhtes on havisaba leplik. Temperatuur võiks olla pigem soojapoolne, 18-24 kraadi.

Eemaldatavad mürgid: folmaldehüüd, trikloroetüleen, benseen, ksüleen

Aloe vera

Lisaks õhu puhastamisele leevendab aloe vera põletusi. Sellele sobib kõige paremini soe ja hästi valgustatud ruum. Suure hulga kahjulike kemikaalide korral tekivad nende lehtedele pruunid täpid. Aloe verale sobib liivane kaktuste ja sukulentide jaoks mõeldud muld.

Eemaldatavad mürgid: formaldehüüd

Harilik luuderohi (Hedera helix)

NASA hinnangul on tegu parima õhupuhastajaga. Luuderohutaimi kasvatatakse tihedalt väikestes pottides. See taim eelistab pigem jahedat temperatuuri (talvel 10 kraadi) ja mõõdukat õhuniiskust. Harilikku luuderohtu tuleks kasta mullapalli kuivades ning kastmiste vahel võiks taime õrnalt veega piserdada.

Eemaldatavad mürgid: formaldehüüd ja benseen

Flamingolill (Anthurium andraeanum)

Flamingolill õitseb 300 päeva aastas ja armastab eredat mitteotsest päikesevalgust. Seda tuleks kasta üks kuni kaks korda nädalas ja hoida pigem niiskemates tingimustes - näiteks vannitoas ja köögis.

Eemaldatavad mürgid: formaldehüüd, ammoniaak, ksüleen, tolueen

Kõrge vitspalm (Rhapis excelsa)

Kõrge vitspalm eelistab 15-23-kraadist temperatuuri, aga talub ka jahedamat 12-16-kraadist ruumi. See taim õitseb vaid korra oma eluaja jooksul ning seejärel sureb. Vitspalm ei kannata ülekastmist.

Eemaldatavad mürgid: formaldehüüd, ammoniaak, ksüleen

Aglaoneema (Aglaonema)

Aglaoneema eelistab vähest valgust ja niiskemat keskkonda. Lisaks talub see hästi suitsuseid ruume. Talvel sobib neile temperatuur 18-22 kraadi. Taim vajab suvel ja talvel regulaarset väetamist ning seda tuleb hoida tuuletõmbuse eest.

Eemaldatavad mürgid: formaldehüüd, ksüleen.

Austraalia nefroleep (Nephrolepis obliterata)

Austraalia nefroleep on tubane sõnajalgtaim, mis kasvab hästi temperatuuril 16-24 kraadi. Seda tuleks kasta nii, et pinnas vahepeal ära ei kuiva. Samas tuleks vältida ülekastmist.

Eemaldatavad mürgid: formaldehüüd, benseen.

Bambuspalm (Chamaedorea seifrizii)

Bambuspalmid võivad kasvada 1,2 kuni 3,7 meetri pikkuseks. Neile meeldib ühtlane niiske muld. Kui muld on kolmandikku võrra ülevalt kuivanud, tuleks taime uuesti kasta, kuid vältida tuleks ülekastmist. Bambuspalmile sobib valge ruum.

Eemaldatavad mürgid: formaldehüüd, trikloroetüleen ja benseen

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles