Rumeenia plaanib suhkrurikkad karastusjoogid maksustada

PM Tervis
Copy
Rumeenia finantsminister ütles, et maksu kehtestamisega loodetakse vähendada suhkruste jookide tarbimist ning suurendada riigi sissetulekuid, mida kulutada tervisele ja haridusele.
Rumeenia finantsminister ütles, et maksu kehtestamisega loodetakse vähendada suhkruste jookide tarbimist ning suurendada riigi sissetulekuid, mida kulutada tervisele ja haridusele. Foto: Shutterstock

Medical Xpress vahendab, et Rumeenia teatas teisipäeval plaanist kehtestada suhkrustele karastusjookidele maks. Nõnda loodetakse võidelda ülekaalulisusega ja järgida teiste Euroopa riikide, näiteks Prantsusmaa eeskuju.

Rumeenia finantsminister ütles, et maksu kehtestamisega loodetakse vähendada suhkruste jookide tarbimist ning suurendada riigi sissetulekuid, mida kulutada tervisele ja haridusele. Teisipäeval avaldatud dokumendis seisab, et ülekaalulisus on tervisesüsteemile suur koormus. Ennustatakse, et uue maksuga koguneb ülejäänud 2019. aasta jooksul 66 miljonit eurot. 

Parempoolne valitsus püüab eelarve puudujääki hoida 2,76 protsendi raames. Seda raskendab aga pensionite ja avaliku sektori palkade tõus 2018. aastal. Rumeenia magusate karastusjookide tootjad mõistavad maksu hukka nimetades seda diskrimineerivaks. Väidetavalt kahjustab see antud sektorit, mis pakub tööd 60 000 inimesele. KeysFin andmeil on magusate jookide turg Rumeenias väärt 1,2 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles