Riik toetas miljoni euroga hooldekodu rajamist Põltsamaale (1)

PM Tervis
Copy
Hooldekodus peavad olema tagatud head tingimused.
Hooldekodus peavad olema tagatud head tingimused. Foto: Fabrice Michaudeau / PantherMedia / Fabrice Michaudeau

SA Põltsamaa Tervis sai riigilt miljon eurot kahe hooldekodu teenusüksuse rajamiseks Põltsamaale.

Riigi toel on plaanis Põltsamaale rajada kaks 30-kohalist liginullenergiahoonet. Tööde hinnanguline maksumus on 2,35 miljonit eurot, millest toetus on 1 040 000 eurot ja omaosalus 1 310 000 eurot. Omaosalus on plaanis katta SA Põltsamaa Tervis vahenditest. Ühe omaosaluse allikana näeb vallavalitsus ka vallale kuuluva Lustivere hooldekodu müüki.

«Uue hooldekodu rajamise vajadus tuli päevakorda, kuna tänane Põltsamaa vallale kuuluv Lustivere hooldekodu hoone, Lustivere mõis, ei vasta terviseameti nõuetele ning vajab seal teenuse jätkamiseks väga suuri investeeringuid,» ütles vallavalitsuse arengu- ja planeerimiskonna juhataja Kristi Klaos.

Põltsamaa Vallavalitsus plaanib hooldekodu rajamiseks algatada detailplaneeringu, kus planeeringu koostaja kaalub ja analüüsib eelnevalt erinevaid potentsiaalseid asukohti.

Hooldekodude ehitamist toetab riik kasvuhoonegaaside kvoodikauplemisega saadud tulust. Taotlusi menetles Riigi Tugiteenuste Keskus (RTK). Ühtekokku on plaanis 5,57 miljoni euro toel rajada Eestisse 11 uut liginullenergiahoonet. Lisaks on riik eraldanud 2,26 miljoni eurot olemasolevate hooldekodude rekonstrueerimiseks.

«Meile on oluline, et inimesed saaksid elada väärikalt ja turvaliselt kogu oma elu ja see jätkuks ka siis, kui inimese elukoht on hooldekodus,» ütles sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse. «Üldhooldusteenuse kvaliteet on meie jätkuva tähelepanu all. Ministeeriumi jaoks on prioriteetne suund kodus iseseisvat elamist toetavate teenuste arendamine, kuid on ilmselge, et ilma täiendavate investeeringuteta ka institutsionaalsesse hooldusesse ei ole võimalik terviklikult areneda.»

Uued teenusüksused valmivad hiljemalt 31. augustiks 2022.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles