Levinuima suguhaiguse vaktsiin läbis esimesed turvatestid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Klamüüdia ei pruugi endast enesetundes kuidagi märku anda.
Klamüüdia ei pruugi endast enesetundes kuidagi märku anda. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Vaktsiin, mis kaitseb inimest sugulisel teel leviva klamüüdia vastu läbis esimesed turvalisust hindavad testid. 

Tegu on esimese omataolise vaktsiiniga, mis on inimkatseteni jõudnud. Ekspertide sõnul võib immuniseerimine olla võimalus ühe levinuima suguhaiguse kontrolli all hoidmiseks, vahendab BBC

Laceti nakkushaiguste ajakirja sõnul on vaja veel katseid, et selgitada välja õiged doosid ja vaktsiini efektiivsus. Edasised uuringud võtavad aega aastaid, mistõttu on kondoomi kasutamine vahekorra ajal endiselt parim viis klamüüdia vältimiseks.

Mida kujutab endast klamüüdia?

Klamüüdia on bakteriaalne infektsioon, mis kandub edasi kaitsmata vahekorraga. Klamüüdiabakter peitub spermas ja vaginaalses vedelikus. Tihti ei ole nakatunud inimesel mingisuguseid sümptomeid ning haigus kulgeb pikalt varjatult. Kui nakkust ei ravita antibiootikumidega, võib see tekitada tõsiseid tüsistusi ja mõjutada viljakust. Alla 25-aastastel seksuaalselt aktiivsetel inimestel soovitatakse klamüüdiat testida igal aastal.

Kuigi haigust on võimalik antibiootikumidega ravida, võivad inimesed sellesse uuesti nakatuda. Vaktsiin pakuks seega pikaajalist kaitset.

Vaktsiin jõuab turule aastate pärast

Uuringus võrdlesid Londoni Imperial kolledži teadlased kahte vaktsiini versiooni platseebosüstiga 35 naisel. Mõlemad paistsid turvalised, kuid üks paistis silma efektiisusega. Järgmine samm on testida, kas vaktsiin kaitseb haiguse eest piisavalt hästi. Järgmise katsefaasiga loodetakse alustada järgneva paari aasta jooksul. Kui need katsed on edukad, peaks vaktsiin jõudma turule viie aasta jooksul. Võimalik, et seda pakutakse koos HPV vaktsiiniga, mis kaitseb emakakaelavähi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles