Nii mitu tassitäit kohvi päevas võib põhjustada kohutava peavalu

PM Tervis
Copy
Kolm tassitäit kohvi päevas kergitab migreenihoo tõenäosust.
Kolm tassitäit kohvi päevas kergitab migreenihoo tõenäosust. Foto: Shutterstock

Peavalud on ühed sagedasemad häired, migreen nende kõige painavam vorm. Selle käes kannatajad väidavad, et hoo võib vallandada soe ilm, uneprobleemid, stress, hormonaalsed muutused, trenn, osad ravimid ja toidud. Nimekirja võib lisada ka argise turgutaja kohvi.

Kui palju tarbib inimene kohvi, võib olla keskne tegur, kas armastatud joogist kujuneb peavalusid käivitav tõukemehhanism, vahendab Medical News Today. Ameerika migreenifondi andmeil aitab väike annus kohvi mõnel inimesel migreeni hoopis kontrolli all saada. Teistele võib aga regulaarne kohvi tarbimine põhjustada sagedasi migreenipeavalusid.

Teadusajakirjas The American Journal of Medicine ilmunud uuringus värvati 98 vabatahtlikku, keda kimbutas tihti migreen. Osalised täitsid igal hommikul ja kell kuus õhtul elektroonilist päevikut, nii kuus nädalat järjest. Nad panid kirja erinevad tegurid, mis võivad anda tõuke peavalu tekkeks: näiteks füüsiline aktiivsus, kohvijookide ja alkoholi tarbimine, stressitase, une kvaliteet. Mõistagi märkisid nad üles, kas ja kui tugevalt valutas neil pea.

Analüüsitulemustest selgus, et juues päevas üks või kaks kohvijooki, ei suurenenud tõenäosus kogeda migreeni. Kui katses osalejad tarbisid aga kolm või rohkem tassi kohvi või kohvijooki päevas, kasvas nende samal ja järgneval päeval kogetud migreenide sagedus oluliselt. 

Tulemused olid samasugused, kui võeti arvesse ka muude tegurite mõju.

Copy
Tagasi üles