Levinud harjumus tõstab mitu korda insuldiriski

PM Tervis
Copy
Kunstlikud suhkruasendajad tõstavad söögiisu ja võivad kaasa tuua ülekaalulisuse ning diabeedi, sealt edasi muudki terviseprobleemid.
Kunstlikud suhkruasendajad tõstavad söögiisu ja võivad kaasa tuua ülekaalulisuse ning diabeedi, sealt edasi muudki terviseprobleemid. Foto: Claudio Divizia / PantherMedia / Claudio Divizia

Dieetjooke peetakse suhkrust õilmitsevate suguvendade ohutumateks alternatiivideks. Need on küll kalorivaesemad, aga suhkruasendajatega suupäraseks muudetud joogid võivad samuti kaasa tuua tõsiseid ohte.

Eksperdid hoiatavad, et kunstlike magusainetega rikastatud joogid võivad suurendada infarkti, insuldi ja dementsuse riski, vahendab The Sun.

Tänavu avaldatud teadustöödest on tulnud ilmsiks, et kahe karastusjoogi tarbimine päevas tõstab insuldiriski veerandi võrra ja südamehaiguste oma suisa kolmandiku jagu.

Isegi, kui tavalisi karastusjooke suu sisse ei võta, on ka alternatiivsete dieetjookide austajate enneaegse surma risk 16 protsenti kõrgem kui neid üldse mitte tarbivatel inimestel.

Teadusajakirjas Stroke avaldatud analüüsitulemused põhinesid naisi kaasanud suurel uuringul, mille tulemusel selgus, et rasvunud ja dieetjooke kulistavate insuldirisk on kahekordne. Märgiti aga, et uuringutulemused ei tähenda, et dieetjookide tarbimine põhjustab otseselt insulti.

Eelnevalt on leidnud USAs tehtud uurimus seose dieetjookide tarbimise ja dementsuse tekke vahel. Selle kohaselt kujunes dementsuse kõige levinum vorm Alzheimer 2,9 korda suurema tõenäosusega neil, kes jõid päevas ära pudeli dieetlimonaadi.

Võttes aga arvesse muid elustiilitegureid, kuulutasid uurijad seose dieetjookide ja dementsuse vahel statistiliselt ebaoluliseks.

Bostoni ülikooli teadurid leidsid paari aasta eest, et dieetjookide armastajatel oli kolm korda suurem oht kogeda insulti.

Uuringutulemuste taga võib olla kaudne seos – nimelt on leitud, et kunstlikud magusained suurendavad söögiisu ja selle tulemusel tõuseb ülekaalulisuse ja diabeedi tekkimise oht, mis võivad kaasa tuua teised tõsised terviseprobleemid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles