Kinnitati seos lapseeas gluteeni tarbimise ja tsöliaakia vahel

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Isegi üks viil saia päevas suurendas gluteenitalumatuse tekkeriski.
Isegi üks viil saia päevas suurendas gluteenitalumatuse tekkeriski. Foto: Alena Dvorakova / PantherMedia / Alena Dvorakova

Ulatuslik uuring kinnitas, et tsöliaakia ehk gluteenitalumatuse risk on seotud lapseeas tarbitud gluteeni kogusega. 

Uuringu autori  Lundi ülikooli professori Daniel Agardhi sõnul oli näha selget seost tarbitud gluteeni koguse ja tsöliaakia või selle eelse seisundi tekkimise vahel. See kinnitas ka 2016. aastal Rootsi laste peal tehtud pilootuuringus, vahendab Medicalxpress

Mainekas teadusajakirjas JAMA avaldatud vaatlusuuring ei kinnita otsest seost, kuid on siiani kõige põhjalikum omataoline. Kokkuvõttes uuriti 6600 kõrge tsöliaakiariskiga last Rootsis, Soomes, Saksamaal ja USAs. Lapsi jälgiti sünnist kuni viieaastaseks saamiseni.

Teadustöö näitas, et kõige suurem risk tsöliaakia tekkimiseks on 2-3-aastastel lastel, kellel on juba eelnev soodumus. Haiguse tekkimist soodustas ka väikeste gluteenikoguste, näiteks kahe grammi päevas, tarbimine. Selline kogus võrdub ühe viilu saiaga.

Kaks grammi gluteeni päevas kahe aasta vanustel lastel seostus 75 protsenti suurema riskiga haigestuda tsöliaakiasse. Selline suhtarv oli võrdluses lastega, kes sõid vähem kui kaks grammi gluteeni. Seos jäi samaks kõigis osalenud riikides, välja arvatud Saksamaal, kust ei saadud seoste tegemiseks piisavalt andmeid.

Siiski on raske teha soovitusi või anda konkreetseid piiranguid, sest gluteeni tarbimine varieerub ja suureneb esimestel eluaastatel, rääkis uuringu publitseerinud Lundi ülikooli toitumisnõustaja Carin Andrén Aronsson. Agardh tõi välja, et suuremal osal riskigrupist haigust siiski välja ei kujunenud. Seetõttu tuleb uuringu autori sõnul olla väga ettevaatlik enne konkreetsete piirangute seadmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles