Uuring: millistes riikides kulub tervishoiule enim? (1)

PM Tervis
Copy
Šveitslaste keskmine aastapalk on 56 000 eurot, millest kulutatakse OECD andmeil aastas 8,5 protsenti tervishoiule.
Šveitslaste keskmine aastapalk on 56 000 eurot, millest kulutatakse OECD andmeil aastas 8,5 protsenti tervishoiule. Foto: Shutterstock

Antibodies.com avaldatud uuringus võrreldi arenenud riikide erinevusi tervishoiukulutustes. Šveitslased maksavad teiste riikidega võrreldes tervishoiu eest enim raha. Eestlaste kulutused on teiste seas pigem tagasihoidlikud.

Šveitslaste keskmine aastapalk on 56 000 eurot, millest kulutatakse OECD andmeil aastas 8,5 protsenti tervishoiule. USA-s läheb 54 000 eurosest aastapalgast tervishoiule keskmiselt 4,8 protsenti. Eestis läheb tervishoiule inimese kohta keskmiselt 4,04 protsenti (2125 eurot) aastasest sissetulekust ning sellega ollakse pigem väiksemate kulutajate seas. 

Kui võrrelda USA ja Suurbritannia elanike kulutusi kuuele enimmüüdud retseptiravimile, siis USA elanikud kulutavad neile pea 5000 eurot rohkem. Näiteks reumatoidartriidi all kannatavad ameeriklased peavad hoolimata allahindlustest maksma ligi pool aastapalgast ravisüstide eest.

Insuliin on USA-s kallim kui kuskil mujal. Diabeetikud peavad elupäästvate Novologi varude eest välja käima ligi 10 000 eurot aastas. Sel põhjusel tuleb osadel I tüüpi diabeediga haigetel oma kiiretoimeliste insuliinisüstide koguseid piirata, mis võib viia veresuhkru taseme madalale langemiseni. 

USA-s puudub ühtne tervishoiusüsteem. See tähendab, et paljud peavad maksma oluliste ravimite eest hiigelsummasid. Suurbritannias on aga kindlaks määratud hinnad. See tähendab, et ravimid on kättesaadavamad ja soodsamad.

Eestlaste kulutused on teiste riikidega võrreldes pigem tagasihoidlikud.
Eestlaste kulutused on teiste riikidega võrreldes pigem tagasihoidlikud. Foto: Antibodies.com
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles