Kehvveresus võib põhjustada vanuse tõustes tõsise haiguse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Senior Man Sitting On Sofa At Home Suffering From Depression
Senior Man Sitting On Sofa At Home Suffering From Depression Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Isegi kerge aneemia ehk madal hemoglobiini tase veres võib tõsta inimese riski Alzheimeri tõve ja teiste dementsuse vormide tekkimiseks.

Umbes kümme protsenti üle 65-aastastest eurooplastest kannatavad aneemia käes ning Aafrikas ja Kagu-Aasias tõuseb verevaeguse osakaal kuni 45 protsendini. Hollandis Rotterdamis asuva Erasmuse meditsiinikeskuse uurijad leidis, et kehvveresus on seotud dementsuse tekkeriskiga, vahendab Health24

Uuringus osales rohkem kui 12 000 keskmiselt 65-aastast inimest, kellest ühelgi ei olnud uuringu alguses dementsust. Uuringu alguses mõõdeti kõigi hemoglobiini taset ning leiti, et kuuel protsendil osalejatest oli aneemia.

Teadlased jälgisid osalejate tervist keskmiselt 12 aasta jooksul ning selle ajaga tekkis 1520 dementsus, seal hulgas 1194 diagnoositi Alzheimeri tõbi. Uurijad näitasid, et aneemiaga inimestel tekkis Alzheimeri tõbi 41 protsenti sagedamini ning 34 protsenti tõenäolisemalt haigestusid nad ka igat muud tüüpi dementsusesse, kui need, kel aneemiat ei leitud.

Lisaks leiti, et kõrge hemoglobiini tase soodustas dementsuse tekkimist. Osalejad, kelle tasemed olid kõige kõrgemad, tekkis dementsus 20 protsenti suurema tõenäosusega. Kõige madalama hemoglobiini tasemega osalejatel oli 29 protsenti suurem risk kui neil, kelle tasemed jäid keskele.

Kuidas hemoglobiini tase dementsuse tekkimist mõjutada võiks on siiani arusaamatu. Teadlased tahavad veel uurida, kas hemoglobiini tase mängib dementsuse tekkimises otsest rolli või seda põhjustavad varjatud probleemid veresoonkonnas või ainevahetuses. Samuti arvati, et paljude osalejate puhul põhjustas madalat hemoglobiini taset suitsetamine. Uuringu tegijad rõhutavad, et arstid ei tohiks kerget aneemiat lihtsalt ealiseks iseärasuseks pidada, sest pika aja peale seondub see selgelt ajufunktsiooni toimimisega.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles