Milline peaks olema terve inimese väljaheide?

PM Tervis
Copy
Kõhukinnisus ega -lahtisus pole tervisele soodsad.
Kõhukinnisus ega -lahtisus pole tervisele soodsad. Foto: Robert Przybysz / PantherMedia / Robert Przybysz

Olenevalt soolestiku läbi käimise kiirusest muutub väljaheite välimus ja kasulike bakterite kooslus sooles.

Määramaks aega, mis kulub toidu liikumiseks läbi soolestiku ning tuvastamaks võimalikke seedehäireid, kasutatakse Bristoli skaalat, räägib Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse nooremteadur Kätrin Karu.

Tervislikuks loetakse kakamise sagedust, mis jääb vahemikku kolm korda nädalas kuni kolm korda päevas. Kaka välimust peetakse ideaalseks Bristoli skaalal kolme-nelja juures ehk et kaka on kergelt välja pressitav, väljutamine ei ole valulik ning mass väljub ühtlase vorstina. 

Bristoli skaala.
Bristoli skaala. Illustratsioon: John C. Bullas. Flickr.

Statistika põhjal on vähemalt veerand täiskasvanud elanikkonnast hädas kõhukinnisuse või -lahtisusega ning paljudel on probleemiks vahelduvad äärmuslikud olukorrad. 

Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse teadlased kinnitavad, et äärmused ei viita tervislikule soole mikrobiootale. Kui inimese toitumine on kiudainevaene ja kõhu läbikäimine aeglane - see tähendab, et kõht on tihti kinni (Bristoli skoor 1-2), siis võivad soolekoosluses võimust võtta roiskumisega seotud bakterid, kes toodavad oma elutegevuse tulemusena sooles ebamugavat gaasi ning toksilisi jääke. Vähene väljaheide ja pidev kõhukinnisus on seotud erinevate terviseriskidega nagu kolorektaalvähi, divertikuloosi ja hemorroididega.

Vastupidisel juhul, kui kõhu läbikäimine on liiga kiire - see tähendab, et tegemist on kõhulahtisusega (Bristoli skoor 5-7), uhutakse kasulikud bakterid soolest välja ning mikrobioota ei jõua piisavalt kiirelt taastuda, et kehale vajalikke ühendeid toota – pooleldi seedimata toidumassis olev kasulik osa jääb seedimata ning vajalikud vitamiinid, rasvhapped ja muud kasulikud ühendid kehale kättesaamatuks.

Erinevaid häireid seedetraktis aitab ära hoida õiget tüüpi kiudainete tarbimine, mis normaliseerivad läbikäigukiirust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles