Uuring: nii mitu tundi istumist päevas tähendab varasemat surma

PM Tervis
Copy
Üheksa ja poolt tundi istumist päevas toob varasema surma.
Üheksa ja poolt tundi istumist päevas toob varasema surma. Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Viktor Cap

Meditsiiniajakiri BMJ avaldas uuringu, mille kohaselt on ohtramalt füüsilist aktiivsust mistahes intensiivsusel seotud madalama enneaegse suremusega keskeas ja vanaduspõlves.

Eelnevad uuringud on viidanud, et ükskõik milline liikumatus asendis tegevus, näiteks istumine, pole tervisele hea.

Üheksa ja pool tundi päevas staatilises asendis – sinna ei arvestatud ööund – tähendas uue uuringu andmeil kõrgemat surmariski.

Professor Ulf Ekelund Norra sporditeaduste koolist uuris, kuidas istuv eluviis ja füüsiline aktiivsus on seotud enneaegse suremusega. Kokkamine ja nõude pesemine tähistasid uuringus kerget kehalist intensiivsust, hoogne kõndimine või muru niitmine loeti mõõdukaks liikumiseks, sörkimine või raskuste kandmine intensiivseteks. Kehalist aktiivsust mõõdeti akselomeetritega, mis töötleb liikumisinfot.

Uuringus osales 36 383 täiskasvanut, kes olid vähemalt 40-aastased. Keskmine uuringus osalejate vanus oli 62. Osaliste aktiivsust mõõdeti pisteliselt keskmiselt 5,8 aasta jooksul.

Rahvusvaheliste soovituste järgi peaks liikuma mõõdukas tempos vähemalt 150 minutit nädalas või tegema 75 minutit intensiivset trenni.

Uuringu sõnum on järgmine – istu vähem, liigu rohkem ja sagedamini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles