Põhjused, miks käed värisevad

Sergey Saadi
, Minudoc.ee perearst
Copy
Käte värisemine võib olla nii pöörduv kui pöördumatu.
Käte värisemine võib olla nii pöörduv kui pöördumatu. Foto: Michiko Tierney / PantherMedia / Michiko Tierney

Käte värisemiseks ehk treemoriks nimetatakse käte tahtmatuid rütmilisi liigutusi, mis võivad oluliselt käelist tegevust segada. Käed võivad väriseda nii puhkeasendis kui käelise tegevuse ajal.

Käte värisemine võib olla erinevate tervisehäirete sümptom, millest enamus on seotud närvisüsteemi talitluse häirega, selgitab Virtuaalkliinikus Minudoc.ee perearst Sergey Saadi.

Käte värisemist võivad põhjustada ka pisut kergemad tervisehäired, mis enamasti aktiivselt ei progresseeru. Sageli pole nende täpne tekkepõhjus teada ja sümptomid on väljendunud kergemalt.

Käte värisemist põhjustavad kergemad häired ja haigused

Düstooniast tingitud treemor

Düstoonia puhul saadab aju lihastele ebatavalisi signaale, mis põhjustavad lihaste ebaühtlasi kokkutõmbeid ja tahtmatuid liigutusi. Need spasmid võivad tekkida kõigis lihastes üle terve keha.

Essentsiaalne treemor

Essentsiaalne treemor on üks sagedasemaid liigutushäirete põhjuseid. Tavaliselt põhjustab see neuroloogiline häire värisemist mõlemas kehapooles, kuid võib olla tugevam näiteks domineerivas käes. Sümptomid esinevad nii puhkeasendis kui ka liikumisel. 

Lisaks ülaltoodule võivad käte värisemist põhjustada järgnevad seisundid:

  • alkoholi liigtarvitamine või järsk alkoholist loobumine
  • depressioon ja sellele sarnased vaimse tervise häired
  • kilpnäärme ületalitlus
  • neeru- või maksapuudulikkus
  • kaasasündinud haigused nagu ataksia ehk liigutuste koordinatsioonipuue, habras X-kromosoom
  • ärevushood
  • stress
  • ka mõned ained ja ravimid võivad treemorit põhjustada:
  • kofeiin
  • teatud psühhotroopsed ja psühhiaatrilised ravimid
  • amfetamiin

Käte värisemist põhjustavad raskemad haigused:

Hulgiskleroos ehk sclerosis multiplex

Hulgiskleroos on siiani ebapiisavalt uuritud immuun- ja närvisüsteemi haigus, mis kahjustab peaaju ja võib põhjustada ka treemorit. Sellest haigusest paranemine ei ole võimalik, küll aga saab ravimite abil oluliselt sümptomeid vähendada ning haiguse progresseerumist pidurdada.

Peaaju infarkt – insult

Peaaju infarkt ehk insult tekib peaaju veresoone purunemise või trombi tõttu. Läbipõetud insuldi tagajärjel võib tekkida ka värin kätes. Aktiivse füsioteraapia abil on võimalik mõnevõrra insuldist tingitud käte värisemist vähendada.

Kolju ja peaaju trauma

Kolju või peaaju traumast tingituna võivad lihaste töö eest vastutavad närvid peaajus kahjustuda - see omakorda võib käte värisemist põhjustada.

Parkinsoni tõbi

Parkinsoni tõbi on närvisüsteemi haigus, millega kaasneb ühepoolne või kahepoolne käte treemor, mis võib esineda ka puhkeasendis ning süveneda aktiivse tegevuse korral. Parkinsoni tõvest terveneda ei ole võimalik, kuid ravi abil on võimalik sümptomeid oluliselt vähendada ja parandada elukvaliteeti.

Alati tuleb suhelda perearstiga, kes oskab anda nõu, uurida ja vajadusel eriarstile suunata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles