Koera omamine võib pakkuda ootamatut kaitset haiguste eest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
female vet stroking dog at animal shelter
female vet stroking dog at animal shelter Foto: Phovoi R. / PantherMedia / Phovoi R.

Lemmiklooma omamine võib üleüldist tervist suurendada, eriti kui tegu on koeraga, selgus pikaajalise uuringu vaheetapis. 

Tulemused pärinevad uuringust Tšehhi loomaomanikega. Osalejatel ei olnud uuringuperioodi alguses mingeid märke südamehaigustest. Järgmises tervisekontrollis märkasid aga teadlased, et koera omamine seostus madalama südamehaiguste riskiga, vahendab Slash Gear

Mayo kliiniku uuringus hinnatakse osalejaid viieaastaste intervallidega kuni 2030. aastani. Alustati rohkem kui 2000 osalejaga, kelle terviseandmed salvestati esimest korda 2013. aastal. Kõige hiljutisem hindamine toimus sellel aastal. Teadlased määrasid igale osalejale skoori, kasutades Ameerika südameliidu süsteemi, mis vaatab inimese suitsetamist ja toitumist. Olenemata osalejate vanusest, haridustasemest või soost, leiti, et lemmiklooma omanikud olid tervemad, kui need, kellel lemmikut polnud. Kõige suuremaid kasusid nähti aga koeraomanikel, kes paistsid olevat füüsiliselt aktiivsemad, toitusid paremini ja neil olid tervemad veresuhkru tasemed.

Koerad nõuavad omanikelt liikumist ja mängimist ka siis, kui inimesed tunnevad end laisana või ei oleks muidu välja soovinud minna. See viib füüsiliselt aktiivsema elustiilini, mis aitab alandada inimese soodumust südamehaiguste tekkimiseks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles