Teadlased selgitasid välja keskkonnateguri, mis põhjustab tõsiseid vaimseid häireid

Lilian Laanepere
Copy
Õhu kvaliteet mõjutab vaimset tervist.
Õhu kvaliteet mõjutab vaimset tervist. Foto: Shutterstock

Uuringud näitavad, et inimestel, kes elasid esimese kümne eluaasta vältel saastunud õhuga piirkondades, on oluliselt suurem vaimsete häirete risk. USA ja Taani andmete analüüsist selgus, et saastunud õhk võib põhjustada bipolaarset häiret ja depressiooni.

Teadlased leidsid, et bipolaarne häire ja depressioon on rohkem levinud kehva õhukvaliteediga piirkondades. Taanlastel ja ameeriklastel, kes elasid esimese kümne eluaasta jooksul saastunud õhuga piirkonnas, tekkis suurema tõenäosusega bipolaarne häire või depressioon. Samuti suurenes isiksushäirete ja skisofreenia risk enam kui kaks korda.

Vaimsete häirete tekkimist mõjutavad mitmed faktorid nagu geneetika, elustiil ja keskkond, kuid selle uuringu raames vaadeldi lähemalt seda, kas ja mil määral mõjutab vaimset tervist õhukvaliteet. Teadlased kasutasid Ameerika Ühendriikide Keskkonnakaitseagentuuri (EPA) ja Taani andmeid õhukvaliteedi kohta eri piirkondades. Samuti vaadeldi 151 miljoni ameeriklase terviseandmeid ning kõigi vahemikus 1979 – 2002 sündinud taanlaste terviseandmeid. Andmete põhjal oli võimalik välja selgitada, kus inimesed esimestel eluaastatel elasid ning kas neil tekkis vaimseid häireid.

Selgus, et halb õhukvaliteet suurendab bipolaarse häire riski 27 protsenti ja depressiooni riski 6 protsenti. See risk tuvastati inimestel, kes elasid esimesed kümme eluaastat kehvema õhukvaliteediga piirkondades. Õhus leiduvad saastained suurendavad ajus põletiku signaalide kogust ning loomkatsete põhjal on selge, et sellised signaalid suurendavad depressiooni riski. Sarnaseid uuringuid on korraldatud Londonis ja Lõuna-Koreas ning tulemused osutavad sarnasele tendentsile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles