Isu süsivesikute järele võib anda märku toitainete puudusest

Lilian Laanepere
Copy
Püsiv isu süsivesikute järele võib anda märku mõne toitaine puudusest.
Püsiv isu süsivesikute järele võib anda märku mõne toitaine puudusest. Foto: Shutterstock

Suurenenud isu süsivesikute järele ei pruugi alati anda märku sellest, et kehal päriselt süsivesikuid tarvis on. Tervisespetsialistide hinnangul on see sageli märk sellest, et inimene ei saa oma igapäevasest toidust kätte kõiki vajalikke toitaineid.

Toitainete või toidugruppide puudus võib tekitada energiapuuduse ning kõige kiirem ja lihtsam viis, kuidas keha energiat juurde saab, on süüa süsivesikuid. See aga ei muuda asjaolu, et organismil võib olla kiudainete, valgu või tervislike rasvade puudus või veresuhkru kõikumisest tingitud isu muutused. Samuti võib isu mõjutada pikaajaline stress, mille toimel võib aju nõuda suuremas koguses aju stimuleerivaid toite. Liigne süsivesikute tarbimine võib tekitada ülekaalu ning mõjuda halvasti organismi võimele reguleerida veresuhkru sisaldust veres.

Pikaajaline toitainete puudus võib tekitada mitmesuguseid terviseprobleeme, mistõttu soovitavad eksperdid jälgida, et kõik vajalikud toidugrupid oleksid iga päev menüüs õigetes kogustes esindatud. Erilist tähelepanu tuleks pöörata puu- ja juurviljadele ja kvaliteetsetele valkudele. Suhkruisu leevendamiseks soovitatakse puuvilju ja marju, mis lisaks suhkrule, sisaldavad ka rohkelt kiudaineid, C-vitamiini ja antioksüdante, mis aitavad hoida keha noorena ning võitlevad põletikuga.

Samuti ei tasu arvata, et süsivesikuid üldse tarbima ei peaks, sest need annavad ajule energiat ning toetavad organismi toimimist. Eelistada tuleks töötlemata süsivesikuid nagu kaunviljad, teraviljad ning puu- ja juurviljad. Töötlemise käigus eemaldatakse süsivesikutelt kiudained, mis tähendab, et nende seedimine käib oluliselt kiiremini ja tekib veresuhkru järsk kõikumine, mis võib näljatunnet hoopis suurendada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles