Unearst vastab: kui pikk peaks olema päevane uinak

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Businessman napping on computer desk
Businessman napping on computer desk Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Kas päevase unisuse leevendamine lõunauinakuga on normaalne? Unekeskuse psühhiaater väidab, et on, kui uinak jääb kindlasse ajavahemikku.  

Stanfordi uneteaduse ja -meditsiini keskuse psühhiaatria ja käitumisteaduste professor Rafael Pelayo võrdles portaalis Pop Sugar tukkumist näksimisega. Kui sa ei jõudnud mingil põhjusel piisavalt süüa, on näksimine lubatud. Teisest küljest, kui teed seda nii palju, et ei taha enam õhtusööki, ei pruugi see parim mõte olla.

Pelayo sõnul ei saa 3–4 tunnist magamist uinakuks nimetada. See on tema sõnul juba rohkem unetsükke. Uinak peaks olema lühem kui tund aega, tihti eelistatakse 20–40 minutilist lühikest und, sõnas Pelayo. Kui uinak kestab üle 40 minuti ning eriti kui see on enam kui poolteist tundi pikk, võib inimene kogeda unesegasust ehk segadusetunnet hommikul üles tõustes. See võib olla probleemiks, kui kohe peale uinakut tuleb hakata tegutsema.

Pelayo sõnul ei tee pikad päevased uinakud tervisele liiga, kui need ei hakka elu segama. Kui seetõttu jääb aga ööuni lühikeseks, tasub tukkumist vähendada. Pelayo sõnul on parim unegraafik selline, kus inimene saab öösel pikalt magada ning tal on võimalik peale lõunat ka lühike uinak teha. Nii paistame kõige paremini funktsioneerivat, sõnas Pelayo.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles