Reisilt ostetud päikeseprillid võivad tekitada jäädava silmakahjustuse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Päikseprillide puhul tasub alati jälgida kaitset ultraviolettkiirguse eest.
Päikseprillide puhul tasub alati jälgida kaitset ultraviolettkiirguse eest. Foto: Maksym Azovtsev / PantherMedia / Maksym Azovtsev

Odavad päikeseprillid ei paku kolmandikul juhtudest silmadele vajalikud kaitset päikese eest, leidis uuring. 

Välismaistelt müüjatelt päikseprille ostvad turistid riskivad silmakahjustusega, vahendab portaal The Sun. 35 protsenti kuulsate brändiprillide replikatsioonidest ei paku mitte mingisugust kaitset ultraviolettkiirguse eest, leidis uuring. 

Kõrge ultraviolettkiirgus võib tekitada fotokeratiiti ja fotokonjunktiviiti ehk päikesepõletust silmamunadel ja -laugudel. Fotokeratiit võib tekkida, kui viibida tunde rannas, lumel või veekogul ilma silmi päikeseprillidega kaitsmata. Esmasteks sümptomiteks on üks-kaks päeva kestev valu ja ajutine nägemise kadumine. 

20 protsenti kõikidest katarakti ehk hallkae juhtumitest on põhjustatud just liigsest UV-kiirgusest. Turistid peaksid eriti ettevaatlikud olema odavate prillide eest, mis imiteerivad tuntud brände. Siiski leidis Suurbritannia uuring, et kodumaalt ostetud umbes kaheeurosed prillid pakkusid paremat päiksekaitset.

Küsitlusest selgus, et 18 protsenti päikseprillide ostjatest ei kontrolli, kas prillidel on UV-kaitse. 11 protsenti ostis päikeseprillid aga hoolimata sellest, kui ilmnes, et need silmadele kaitset ei paku.  

Loe silmadele tekkida võivatest UV-kahjustustest rohkem siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles