Uuring: keisrilõikega sündinud beebisid ohustavad tõsised haigused

PM Tervis
Copy
Keisrilõikega ilmale tulnud lastel esines hiljem ka rohkem aktiivsus- ja tähelepanuhäiret.
Keisrilõikega ilmale tulnud lastel esines hiljem ka rohkem aktiivsus- ja tähelepanuhäiret. Foto: Zdeněk Malý / PantherMedia / Zdeněk Malý

Keisrilõikega ilmale tulnud lastel on kolmandiku võrra kõrgem tõenäosus autismi avaldumiseks võrreldes loomulikul teel sündinutega, selgus värskes uuringus.

Võrreldes beebidega, kes näevad ilmavalgust tavapärase vaginaalse sünnituse järel, on keisrilõike abil sündinutel 17 protsenti suurem aktiivsus-ja tähelepanuhäire risk, selgus samas JAMA teadusajakirjas avaldatud uuringus.

Rootsi teadlased analüüsisid läbi 61 uuringut, mis käsitlesid kokku rohkem kui 20 miljoni uue ilmakodaniku sünni- ja terviseandmeid. Selgus, et nii plaanitud kui erakorralise keisrilõike abil sündinutel esines rohkem neurodegeneratiivseid ja psühhiaatrilisi häireid, vahendab The Sun.

Samuti nähtus, et lastel esines hilisemas elus ka rohkem obsessiiv-kompulsiivset käitumishäiret, samuti söömishäireid.

Ühe olukorda selgitava teooria kohaselt võib põhjuseks olla, et kirurgilise protseduuri tõttu ei puutu beebi kokku ema «heade» bakteritega nagu sünni ajal, ja seetõttu ei saa immuunsüsteem arenemiseks piisavalt turgutust. Keisrilõigete arvu on aga üles ajanud vanemate emade nõudlus ja kaalutlused eelistada seda rasvunud naiste puhul, mis võivad olla samuti ilmsiks tulnud seose taga.

Teadlaste sõnul on vaja täiendavaid uuringuid, et tuvastada põhjused, miks keisrilõike puhul on osadel haigustel kõrgem esinemissagedus. Lisatakse, et muretsemiseks pole tegelikult ülemäära põhjust, sest üleüldine risk autismi esinemiseks on madal ka keisrilõike puhul.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles