Magusaine, mida võiksid tarvitada suhkru asemel (3)

Lilian Laanepere
Copy
Melass sisaldab rohkelt toitaineid ja mineraale.
Melass sisaldab rohkelt toitaineid ja mineraale. Foto: Shutterstock

Melass on suhkru rafineerimisel järele jäänud siirup, millel on väga tihe toitainete sisaldus – see sisaldab rohkelt vitamiine ja mineraale nagu raud, kaltsium, magneesium, seleen ja mangaan.

Melassi kasutatakse suhkru asemel küpsetistes ja kookides, kuid see sobib ka smuutidesse ja pudrule. Melassi peetakse supertoiduks, millele on teadlased omistanud mitmeid häid omadusi.

  1. Melass on küll suhkrust toodetud ning sisaldab süsivesikuid, kuid organism seedib seda aeglasemalt kui tavalist suhkrut, mis tähendab, et melass ei tekita järsku veresuhkru kõikumist. Seetõttu on see hea suhkru asendaja diabeeti põdevatele inimestele. Melass sisaldab suures koguses kroomi ning see mineraal võib suhkruhaigust isegi ennetada, sest see vähendab insuliinresistentsuse tekke tõenäosust.
  2. Melass sisaldab rohkelt kaltsiumi ja magneesiumi, mis on mõlemad olulised mineraalid luutiheduse ja tugevuse säilitamiseks. Kaks supilusikatäit melassi sisaldab ühe neljandiku inimese päevasest kaltsiumi vajadusest ning ühe viiendiku päevasest magneesiumi vajadusest.
  3. Melass sisaldab suures koguses rauda – viis supilusikatäit melassi sisaldab 95 protsenti päevasest raua vajadusest. Ühes supilusikatäies melassis on rohkem rauda kui 80 grammis veiselihas. Lisaks rauale leidub melassis kaaliumi, vaske, mangaani ja fosforit, mis on kõik organismile vajalikud mineraalid.
  4. Melass sisaldab rohkelt antioksüdante, mis kaitsevad keha vananemise eest ning vähendavad oksüdatiivse stressi taset. Antioksüdandid viivad kehast välja vabad radikaalid ja mürkained, mis häirivad rakkude talitlust ning võivad tekitada mitmeid haiguseid.
  5. Teadlased leidsid, et melassis leiduvad polüfenoolid aitavad vältida kaalutõusu, sest need ennetavad rasva talletumist ning parandavad kaloritest saadava energia sünteesimist.
  6. Melass võib aidata säilitada hormonaaltasakaalu, sest selles sisalduv mangaan toetab suguhormoonide tootmist. Mangaan parandab närvisüsteemi tööd ning aitab kehal süsivesikutest energiat saada.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles