See tee aitab ennetada südamehaiguseid ja vähki

Lilian Laanepere
Copy
Hibiskuse tee mõjub tervisele kasulikult.
Hibiskuse tee mõjub tervisele kasulikult. Foto: Shutterstock

Hibiskuse tee on taimetee, millel on hapukas maitse ning mida võib juua nii külmalt kui kuumalt. Teadlaste hinnangul mõjub hibiskuse tee inimese tervisele kasulikult – see aitab hoida vererõhku normi piires, võitleb põletikuga ning ennetab vähki.

Hibiskuse tee sisaldab suures koguses antioksüdante, mis aitavad ennetada vananemist ning viivad organismist välja haigusi tekitavad vabad radikaalid ja mürkained. Hibiskuse tee toetab rakkude tervist ja toimimist ning ennetab kahjustusi. Loomkatsete tulemusel selgus, et hibiskuse tee ekstrakt vähendas vabade radikaalide kahjulikku mõju 92 protsenti.

Hibiskuse tee ennetab kõrget vererõhku ning vähendab seetõttu südamehaiguste riski. Teadlsed korraldasid katse, milles osales 65 inimest, kellest osa jõid hibiskuse teed ja teine osa platseebo varianti. Kuue nädala pärast oli hibiskuse teed joonud inimeste vererõhk märksa madalam kui neil, kes jõid platseebo varianti.

Rasva sisaldus veres suurendab samuti südamehaiguste riski ning teadlased leidsid, et hibiskuse tee aitab vähendada rasva sisaldust veres. Uuringus osales 60 inimest, kes jõid kas hibiskuse teed või musta teed. Kuu aja pärast oli hibiskuse teed joonud inimeste hea kolesterooli (HDL) tase suurenenud ning halva kolesterooli (LDL) tase vähenenud.

Hibiskuse tee toetab maksa tööd. Teadlased uurisid 19 ülekaalulise inimese tervist ning leidsid, et hibiskuse tee parandas maksa tervist 12 nädala jooksul ning vähendas maksapuudulikkuse riski. Hibiskuse teed joonud inimestel tuvastati veres vähem maksakahjustusele viitavaid biomarkereid.

Teadlased on mitme uuringu tulemusel tõestanud, et hibiskuse tee aitab langetada kaalu. Uuriti 36 ülekaalulise inimese tervist ning leiti, et pärast 12 nädalat, oli hibiskuse teed joonud inimestel toimunud suurem kaalukaotus kui neil, kes teed ei joonud.

Hibiskuse tee võib kaitsta ka vähi eest, sest selles sisalduvad polüfenoolid aitavad vähki ennetada. Uuringu käigus selgus, et hibiskuse ekstrakt aeglustab vähirakkude arengut 52 protsenti.

Samuti vähendab hibiskuse tee organismis põletiku taset ning kaitseb viiruste eest. Teadlased leidsid, et hibiskuse teed joonud inimestel on väiksem tõenäosus haigestuda bronhiiti, kopsupõletikku ja kuseteedepõletikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles