Öötöö ja pikad tööpäevad suurendavad õnnetuste riski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola piirivalvur.
Poola piirivalvur. Foto: Caro / Scanpix

Norra Töökeskkonna Instituudi projekt näitab, et pikad tööpäevad, öö- ja vahetustega töö suurendab õnnetuste riski ja terviseprobleeme.


Raport «Tööaeg ja tervis» näitab, et üle 8-tunnine tööpäev suurendab õnnetuseriski 50 protsendi võrra, üle 12-tunnine tööpäev kasvatab õnnetuseriski aga tervelt kahekordselt, kirjutab VG Nett.

Pikad tööpäevad suurendavad lisaks ka psüühiliste kaebuste riski, stressi ning ohustavad inimese tervist lihaste- ja liigesekaebuste ning südame- ja veresoonkonnahaigustega. Lisaks suuremale õnnetuseriskile toob öötöö unehäired ja vähendab töövõimet.

Naiste puhul võib öö- ja vahetustega töö luua pinnase iseeneslikuks abordiks või enneaegseks sünnituseks, samuti võib see põhjustada viljakuse langust. Lisaks suurenevad kõhu- ja sooleprobleemid.

Teadlaste sõnul seletab eeltoodu ka põhjust, miks paljud inimajaloo suuremad õnnetused, nagu Titanicu uppumine ja Exxon Valdezi naftaõnnetus on juhtunud öösel.

Teadlaste sõnul aitaks öötöölistel tervise- ja õnnetuseriske vähendada väike puhkus ja uinak töö vahepeal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles