Terviseportaal katsetab: mis kasu saab kehakoostise analüüsist? (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kehaanalüüsiga saad teada ka oma puusa ja vööümbermõõdu suhte, mis iseloomustab keha tervist isegi paremini kui kehamassiindeks.
Kehaanalüüsiga saad teada ka oma puusa ja vööümbermõõdu suhte, mis iseloomustab keha tervist isegi paremini kui kehamassiindeks. Foto: Mitar gavric / PantherMedia / Mitar gavric

Kehakoostise analüüsi saab teha igas spordiklubis. Lisaks spetsiaalse masina abil tehtud mõõtmistele, saab personaaltreener andmete põhjal anda soovitusi kehakaalu muutmiseks või hoidmiseks.

Enamasti maksab kehaanalüüs spordiklubis umbes 15 eurot ja kestab veerand tundi. Kehaanalüüsist saab kasu iga tervisehuviline, olgu ta siis just trenniga alustanu, suurem spordifänn või kaalulangetaja.

Minu analüüs tehti kehaanalüsaator Jawon ioi 353ga. Masin mõõdab nii pikkust, kaalu, lihas- ja rasvamassi, bioloogilist vanust ja kõhurasva osakaalu. Lisaks eelnevale infole kuvab Jawon põhiainevahetuse ning päevase soovitusliku kaloraaži. Tulemused on tegijate sõnul 99 protsendilise täpsusega ning soovituslikud tulemuste näitajad on kooskõlastatuses Maailma Tervise Organisatsiooniga.

Millest keha üldse koosneb? 

Kohe esimese asjana sain teada sisuliselt millest minu keha koosneb. Tuli välja, et minu 63,4 kilogrammi jaotusid 33,5 kilogrammiks veeks, 9,4 kilogrammiks valkudeks, 3,6 kilogrammiks mineraalideks ja 16,9 kilogrammiks rasvaks. Seega moodustab natuke üle poole minu kehast vesi. Näitaja oli treeneri sõnul täiesti normi piires ehk keha ei hoia ei vett kinni ega pole ma vedelikupuuduses. Kui vaadata rasva ja lihase osakaalu, siis 25,7 kilogrammi lihasmassi ja 16,9 kilogrammi rasva jäid mõlemad normi keskele. Treneeri sõnul polnud 26,7 liiga suur rasvaprotsent ning protsent alla 30 jääb normi piiridesse. Tema sõnul on aga väga vormis sportlase rasvaprotsenti 16 juures ning 10-st allapoole on naiste puhul juba ohtlik.

Üks olulisimaid näitajaid tervise seisukohast on kõhurasva osakaal. Organite ümber ja sees olev rasv suurendab haiguste riski kõige enam, kuid selle osakaalu ei ole võimalik kuidagi väliselt mõõta. Masin määrab kõhurasva taseme ohtlikkuse skaalal. Mul oli tase viis, mis maandub ilusti jällegi normi keskele. Samuti antakse soovitusi kaalu kaotamiseks ning just keharasva arvelt. Mulle soovitas masin võtta alla ühe kilogrammi, vähendada rasva osakaalu 1,3 kilogrammi ja suurendada lihast 0,3 kilogrammi võrra.

Baasainevahetuse arvutamine aitab päevast energiavajadust paika panna

Samuti selgus mingu baasainevahetus ehk kui palju energiat kulutab keha lihtsalt elus püsimiseks. Sain teada ka, et kui söön 2005 kilokalori jagu päevas, peaksin püsima samas kaalus. Treener sellest vähem trenni tegeval inimesel ei soovitanud süüa, pigem andis ta nõu süüa rohkem, et keha saaks korralikult taastuda ja energiat oleks piisavalt. Näiteks andis ta nõu süüa trennipäevadel 2200 kilokalori jagu. Kõhurasva kaotamiseks soovitas treener puhtalt toituda ehk vältida igasuguseid töödeldud toite. 

Kehaanalüüsi soovitas treener teha korra aastas, et jälgida oma tervises toimuvaid muutusi. Tihedamini ei ole tema sõnul seda mõtet teha, sest keha nii veel paari kuuga ei muutu. 

Kehaanalüüsiga saad teada:

  • keha bioloogilise vanuse,
  • rasvaprotsendi ning rasvade jaotumise erinevatel kehaosadel,
  • rasvavaba kaalu,
  • üõhiainevahetuse ning päevase soovitusliku kaloraaži,
  • kuidas kaalu muuta.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles