Jõulude ajal saab mürgituse korral helistada infoliinile 16662 kasvõi öösel

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.
Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder. Foto: Priit Simson

Mürgistusteabekeskus pikendab erakorraliselt seoses eelseisvate jõulupühadega infotelefoni 16662 tööaega ja on avatud jõulupühade ajal ööpäev läbi.


Infotelefonile 16662 võib helistada ägedaid mürgistusi puudutavate küsimuste korral, helistamine on anonüümne ning kõnedele kehtivad tavatariifid.

Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder ütles, et jõulude ajal on teabeliin avatud ööpäev läbi just seetõttu, et kuna praktiliselt 95 protsenti õnnetustest juhtub kodudes ja juhtub väikeste lastega ning kuna pühade ajal on kõik pered üldiselt kodus, siis võimaldatakse vanematel saada iga kell telefoni teel infot, et ei peaks lapsega ilmaasjata erakorralise meditsiini osakonda jooksma või kiirabi kutsuma.

«Lastega paraku juhtub rohkem ja sel ajal nad on kodudes ja õnnetusi tõenäoliselt võib juhtuda rohkem. Et hoida inimesi liigsest jooksmisest ja rabelemisest, nad saavad alati meile helistada ja eks see 24/7 avatus on meie pikem eesmärk nii ehk nii,» ütles ta.

Enamus infoliinile tulevatest kõnedest puudutavad laste ja noorukite mürgistusjuhtumeid, mis on valdavalt seotud kuni 6-aastaste lastega toimunud õnnetustega. Peamisteks pöördumiste põhjusteks on 2011. aastal olnud ravimid ja kemikaalid (mõlemad 29 protsenti), hooajaliselt ka seened, taimed ja marjad ning erinevad loomade- ja taimehaiguste tõrjevahendid. Valdavalt juhtuvad mürgistused kodudes ja on õnnetusjuhtumid.

Mürgistusteabekeskuse kolmeaastase tööperioodi vältel helistajate arv pidevalt kasvanud. 2011. aastal võrreldes 2010. aastaga on kasv olnud ligi 230 protsenti. Infoliinile helistavad tavakodanike kõrval ka tervishoiutöötajad erakorralise meditsiini osakondadest, kiirabist ja perearstikeskustest.

Seoses lastega juhtuvate mürgistustega on 16662 infoliinil valminud uus multifilm «Jänku-Juss õpib mürgistustest hoiduma!», kus Jänku-Jussi abiga õpivad lapsed ohte märkama ning neid ära hoidma. Vaata multikat siit.

Mürgistusteabekeskuse eesmärgiks on haigestumiste, tervisekahjustuste ja suremuse vähendamine ägedate mürgistusjuhtumite tõttu. Lisaks nõustamisele viiakse keskuse töötajate poolt läbi ka erinevaid koolitusi. Tervishoiutöötajate koolitused puudutavad erinevate mürgistusjuhtumite ravitaktikat, elanikkonnale tutvustatakse erinevate mürkide olemust, mürgistusjuhtumite ennetustegevust ja mürgistusjuhtumitega seotud esmaabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles