Eesti arst pälvis ülemaailmse kõrge tunnustuse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Airi Põder.
Airi Põder. Foto: Erakogu

Eesti naha- ja suguhaiguste arst Airi Põder sai kõrge ülemaailmse tunnustuse Eestis suguhaiguste ennetamise ja ravi edendamise eest. 

TÜ Kliinikumi arst-õppejõud Airi Põder pälvis suure tunnustuse Tallinnas Rahvusvahelisel Seksuaalsel Teel Levivate Infektsioonide (IUSTI Europe) Euroopa kongressil, dr Põder on antud Kongressi president. Talle anti rahvusvahelise kongressi raames üle IUSTI Euroopa teenetemedali kõrgeim järk – kuldmedal – tulemusliku töö eest suguhaiguste ravil ja ennetusel kogu maailmas.

Dr Keith Radcliff tunnustas medalit üle andes oma kõnes Põderit Eesti viimisel suguhaiguste ennetuse ja ravi vallas pärast Nõukogude okupatsiooni kiirelt rahvusvahelisele tasandile. Samuti tema osa paljude rahvusvaheliste ravijuhiste loomisel, aga ka nõukogude ajal alati patsientide eest seismisel, olgu nad siis geid, mis oli karistatav, või heterod, kelle puhul samuti ei vaadatud antud haigustele ühiskonnas hästi. Muuhulgas on dr Põder suutnud ravida patsientidel ääretult keerulisi suguhaiguste vorme.

Kuninganna Elizabeth II ihuarst ja Londoni Kuningliku Arstide Ühingu erisaadik Sir Richard Thompson lendas spetsiaalselt Eestisse, et pidada tunnustuskõne dr Põderi auks, kes on ainus Baltikumi arst, kes on Kuningliku Arstide Liidu liige.

Dr Põder on oma varasemates intervjuudes meediale alati ise imetlenud oma patsiente, kirjeldades neid elurõõmsate ning säravate inimestena, kes soovivad kogu südamest ruttu terveks saada, mis on ju ravi puhul kõige olulisem faktor.

5.–7. septembril 2019 toimunud rahvusvahelise seksuaalsel teel levivate infektsioonide vastu võitlemise ühingu IUSTI-Europe 33ndale kongressile kogunes 700 delegaati 46 riigist: USAst, Austraaliast, Inglismaalt, Hollandist, Itaaliast, Soomest, Venemaalt ja muidugi Eestist. Osalesid nii tegevarstid kui ka uurijad suurtest teaduskeskustest ning organisatsioonidest nagu Maailma Terviseorganisatioon ning Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus, samuti esindajad USA ja Suurbritannia analoogsetest keskustest (CDC, PHE jt).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles