Seitse põhjust, miks peaksid kindlasti sööma kurkumit

Lilian Laanepere
Copy
Kurkumil on tervisele mitmekülgne hea mõju.
Kurkumil on tervisele mitmekülgne hea mõju. Foto: Shutterstock

Kurkumit ehk kollajuurt on Indias kasutatud tuhandeid aastaid ning sellele on omistatud mitmeid kasulikke omadusi. Kurkum aitab ennetada vähki, Alzheimeri tõbe, südamehaiguseid ning võib leevendada depressiooni.

Kurkumil on tugevad põletikku leevendavad omadused. Pikaajaline põletik organismis suurendab depressiooni, südamehaiguste, vähi ja Alzheimeri tõve riski ning seetõttu on oluline tarbida toiduaineid, mis aitavad hoida põletiku taset normi piires. Kurkumi põletikuvastased omadused on võrreldavad mitme ravimiga ning on mõnel juhul kõrvaltoimete puudumise tõttu isegi eelistatavad.

Kurkum sisaldab rohkelt antioksüdante, mis viivad kehast välja vabad radikaalid ning mürkained, mis võivad aja pikku vähki tekitada. Antioksüdandid aitavad vähendada oksüdatiivset kahju, mis kiirendab vananemist ning takistab rakkude uuenemist. Lisaks sellele, et kurkum sisaldab antioksüdante, stimuleerib see organismi enda antioksüdatiivseid mehhanisme.

Kurkum parandab aju funktsioone ning kognitiivset võimekust, suurendades ajurakkude paljunemist tagava valgu (BDNF) kogust ajus. See valk võib mõjutada depressiooni ja Alzheimeri tõve riski. Samuti leiti, et kurkum aitab parandada mälu ning aju piirkondade ühendusi.

Kurkum aitab ennetada südamehaiguseid ning võib kiirendada südameoperatsioonist taastumist. Kurkumis sisalduvad ühendid tugevdavad endoteeli ehk veresoonte ja südame pinda katvat ühekordset rakukihti. Kahjustunud endoteel suurendab südamehaiguste riski ning häirib vererõhu regulatsiooni. Uuringust selgus, et kurkum mõjub mõnel juhul südame tervisele pea sama hästi kui ravimid ning füüsiline aktiivsus. Teadlased uurisid 121 südamehaigusega inimese tervist ning palusid pooltel neist tarbida päevas neli grammi kurkumit. Leiti, et kurkum vähendas südameataki riski 65 protsenti.

Kurkum ennetab vähki ning võib aeglustada selle kulgu. Selles sisalduvad ühendid sunnivad vähirakkudel end hävitama, takistavad vähi levimist teistesse piirkondadesse ning pärsivad kasvajate verevarustust. Uuringus osales 44 meest, kellel esines pärasooles lesioone – kahjustusi, millest areneb sageli vähk – ning leidsid, et neli grammi kurkumit päevas vähendas lesioone 40 protsenti.

Samuti sai kinnitust kurkumi depressiooni leevendav toime – kurkum suurendab motivatsiooni ja meeleolu reguleerivate neurotransmitterite – serotoniini ja dopamiini – kogust ajus.  Teadlased korraldasid katse, milles osales 60 inimest, kes jaotati kolme rühma. Esimene rühm võttis kuue nädala jooksul Prozaci (antidepressant), teine rühm kurkumit ja kolmas rühm mõlemat. Tulemustest selgus, et kurkumi mõju on võrreldav ravimi mõjuga ning et kõige paremad tulemused olid neil, kes tarbisid nii ravimit kui kurkumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles