Lihtne tervisetoit: 5 põhjust, miks iga päev kaerahelbeid süüa

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kaerahelbeid ei pea keetma, vaid need võib ka ööseks piima või mahlaga likku panna ning sel moel säilivad kasulikud omadused veelgi paremini.
Kaerahelbeid ei pea keetma, vaid need võib ka ööseks piima või mahlaga likku panna ning sel moel säilivad kasulikud omadused veelgi paremini. Foto: Olga Sergeeva / PantherMedia / Olga Sergeeva

Hommikusöögi juures on tervise hoidmisel tähtis roll ja just selleks toidukorraks sobivad kaerahelbed kõige paremini. Siiski võib neid kombineerida ka erinevate lisanditega ning süüa hoopis tervisliku ja täitva lõunaeinena.

Toitumisnõustajad soovitavad kaerahelbeid kui ideaalset hommikusööki, sest ühe tervislikuma teraviljana sisaldab kaer nii vitamiine, mineraale, valke, alandab veresuhkru taset ja parandab vere hapnikuvarustust, vahendab Deccan Chronicle

1. Parem nahk

Kaerahelbed on tuntud oma kasuliku mõju poolest nahale, sest sisaldavad hulganisti kiudaineid ja vitamiine. Need on samuti efektiivsed põletikuliste nahahaiguste, nagu ekseemi või ärrituse leevendamisel. Kaer sisaldab tsinki, mis aitab mürkidest vabaneda ja noorendab nahka. Uuendades naharakke, aitab mangaan põletikku alandada ja haavu ravida. Samuti sisaldab kaer rauda, mis on verevarustusele kasulik ning parandab hemoglobiini taset.

2. Rikas antioksüdantide poolest

Antioksüdante seostatakse südamehaigustest hoidumisega. Üks kaeras sisalduv antioksüdant on aventramiid, mis hoiab vererõhku kontrolli all. Beetaglükaan kaeras aitab aga veresuhkru taset alandada, mis muutub C-vitamiini koostoimel veelgi efektiivsemaks.

3. Hea valguallikas

Umbes kaheksa supilusikatäit kaerahelbeputru annab 15 protsenti päevasest valguvajadusest. Lisaks E-vitamiinile aitab glutamiin kaeras lihaskiududes kiiremini taastuda.

4. Vähendab kolesterooli

Kaerahelbed sisaldavad linoolhapet ja veeslahustuvaid kiudaineid, mis aitavad arteritesse kogunevaid rasvajääke välja puhastada. Halva kolesterooli tase veres väheneb ja sellega koos risk südamehaiguse ja insuldi tekkimiseks.

5. Aitab kaalu kaotada

Kaerahelbepuder on korralik kõhutäis, kuid sisaldab vähe kilokaloreid ja rasva. Nendega võib eksperimenteerida erinevatel viisidel. Kaerahelbed aitavad veresuhkrut alandada ning ülesöömist ja rasvaste toitude tarbimist vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles