Miks noored mehed aina enam südameinfarkte saavad?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kiirtoidu söömise harjumus on üks südame tervise ohustaja.
Kiirtoidu söömise harjumus on üks südame tervise ohustaja. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Kuigi keskealistel ja vanematel meestel väheneb südamehaiguste risk, siis alla 40-aastastel mehepoegadel on infarktioht suurem kui kunagi varem, leidsid Ameerika kardioloogia kolledži uurijad.

Uurimuse kohaselt on viimase kahe kümnendi jooksul 20. ja 30. eluaastates meeste südameinfarktide hulk kasvanud. Teadlased näevad ateroskleroosi, arterite ummistumist ja kahjustusi ning tõsiseid südamehaigusi juba 20. eluaastates meestel. Portaal Men´s Health toob välja põhjused, mis noorte meeste südame ohtu panevad. 

Oleme raskemad kui kunagi varem ja kaal ei lange

Ülekaaluliste laste ja täiskasvanute osakaal on aina suurem ning kaalu kaotamine on raske mitmel põhjusel. Näiteks ei suuda täiskasvanud teismeeas tekkinud rämpstoidu söömise harjumusest loobuda. USA uuring leidis, et 20–39aastased mehed söövad kiirtoitu 82 protsenti suurema tõenäosusega kui 60aastased ja vanemad. See tähendab, et tarbitakse rohkem kilokaloreid, kus pole olulisi toitaineid. Töödeldud toit erineb päristoidust. Samuti liigutakse vähem, mis muudab arterid jäigemaks. Lisakilod mõjuvad raskelt südamele ning muudavad terve keha töötamise vaevalisemaks. Kõhupiirkonda ladestuv rasv võib vereringesse põletikku tekitavaid kemikaale vabastada, mis viib arterite ummistumiseni ja halvendab verevarustust.

Suitsetamine ja e-sigarettide tarvitamine

Kuigi üldiselt on suitsetajate osakaal vähenenud, siis on see suuresti üle 65-aastaste tõttu, kes on lõpuks harjumuse selja taha jätnud. Vaid üks sigaret päevas suurendab mehe riski südame- ja veresoonkonnahaiguse tekkimiseks 50 protsenti, leiti uues Briti meditsiiniajakirja uuringus. Inimesed, kes usuvad, et vähendavad oma riski  e-sigarettidega, ei pruugi samuti kaitstud olla. On leitud, et e-sigarettide kasutajad suurendavad oma südamehaiguse riski 40 protsenti enam kui mittekasutajad ning insuldi riski 71 protsendi võrra.

Stress tabab varem

Kuigi iga generatsioon arvab, et elab kõige stressirikkamal ajal, leidis ameerika psühholoogide selts, et 22–39aastased on kõige stressialtim vanusegrupp. Stress võib suurendada põletikku südamearterites, mis võib viia veretrombideni. Samuti soodustab krooniline pinge kõrget vererõhku ja ebatervislikke harjumusi: kiirtoidu söömist, liigset joomist ja passiivset elustiili. 52 riigis tehtud uuringust nähtub, et inimesed, kes tundsid, et on pideva stressi all nii tööl kui ka kodus, olid ühtlasi kaks korda suurema infarktiriski all.

Ilmselgete riskide ja sümptomite ignoreerimine

Südameinfarkt ei ole erinevalt 70aastasest mehest 30aastase inimese esimene mõte, isegi kui ta kogeb infarktile kõige omasemat pidevat iiveldust ja tõsist higistamist või tunnet, nagu rinnak oleks täidetud palliga. Isegi arstid võivad eelarvamuse tõttu nendest sümptomitest eemale vaadata. Noorematele meestele kirjutatakse harvem välja kolesterooli alandavaid statiine või trombe ennetavad aspiriini.

Infarkti riskifaktorid, mida tähele panna ja kontrolli all hoida

  • Kõrge vererõhk
  • Liigne kehakaal
  • Diabeet
  • Narkootikumide tarvitamine
  • Suitsetamine
  • Füüsiline passiivsus
  • Kõrge stressitase
  • Tugev alkoholitarbimine
  • Ebatervislik toitumine
  • Perekondlik risk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles